Ajusto
luchtkwaliteit
08 mrt. 2022

10 tips om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal al gehoord van buitenluchtvervuiling. Maar wist u dat ook de lucht in uw huis vervuild kan zijn? Met onze tips verbetert u zo de luchtkwaliteit in huis.

Waarom is het zo belangrijk om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren?

De lucht die we inademen beïnvloedt onze gezondheid. Buiten kunnen we niet anders dan vervuilde lucht inademen. Het is dus belangrijk dat we zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis, des te meer omdat we 80% van onze tijd in gesloten ruimten doorbrengen.

Hoe verbeter je de luchtkwaliteit in huis?

1. Installeer een luchtzuiveraar

Installeer een luchtzuiveringsinstallatie in huis: dit huishoudelijke apparaat verandert vervuilde licht in schonere lucht. Het vangt verontreinigende deeltjes op en zuivert de lucht rondom u.

2. Controleer de vochtigheidsgraad

Een andere manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, is door de vochtigheidsgraad op te volgen. De vochtigheidsgraad bedraagt idealiter tussen de 40% en 70%. Ligt het percentage hoger, dan kunt u vaker ziek worden.

3. Verlucht regelmatig

Wanneer u uw huis regelmatig verlucht, ververst u de binnenlucht. Normaal gezien moet u elke ochtend 10 minuten lang uw ramen openzetten. Zo kan de verontreinigde lucht van de voorbije nacht worden afgevoerd. Let wel op: als de buitenlucht erg vervuild is, is het afgeraden om uw huis te verluchten.

4. Kies de juiste materialen

Bent u werken in huis aan het uitvoeren? Zorg er dan voor dat u de juiste materialen kiest. We beseffen het niet altijd even goed, maar de materialen die we gebruiken, beïnvloeden de kwaliteit van de lucht die we inademen. Let dus extra op wanneer u renoveert of bouwt. Giftige materialen zoals vernis, verf en lijm zijn te vermijden.

5. Maak uw ventilatiesysteem schoon

Als u de luchtkwaliteit in huis wilt verbeteren, is het aanbevolen om uw ventilatiesysteem schoon te maken. Als u een natuurlijk ventilatiesysteem hebt, moet u de roosters regelmatig schoonmaken. Ook een mechanisch ventilatiesysteem moet u één keer per maand schoonmaken.

6. Gebruik verf die de lucht zuivert

Ook verf die de lucht zuivert is een goede manier om de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren. De verf vangt schadelijke formaldehydedeeltjes in de lucht op en neutraliseert ze, waardoor de verf sterk aanbevolen is.

7. Kies het juiste meubilair

De manier waarop u uw woning inricht, beïnvloedt de kwaliteit van de lucht die u inademt. Als u meubels en apparaten koopt, kies dan voor apparaten met een A+ label.

8. Gebruik natuurlijke producten

Niets is beter dan een natuurlijke oplossing om de lucht in huis fris en zuiver te houden. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen wanneer u schoonmaakt, zoals zelfgemaakt afwasmiddel of zelfgemaakte parfums. Zo vermijdt u schadelijke, kankerverwekkende bestanddelen.

9. Onderhoud uw open haard en verwarmingsketel

Ten slotte is het sterk aangeraden om verbrandingstoestellen zoals schoorstenen en verwarmingsketels te onderhouden. Het liefst plant u het onderhoud in vóór de winter en doet u een beroep op een specialist. Worden uw toestellen slecht onderhouden, dan kunnen er namelijk schadelijke gassen vrijkomen die uw gezondheid aantasten.

10. Contacteer een specialist

Wanneer u werken binnenshuis wilt uitvoeren om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren of als u toestellen wilt laten repareren, is het altijd belangrijk om een specialist te contacteren. Ook wanneer u problemen heeft met de luchtvochtigheid in uw huis, kunt u rekenen op Ajusto.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto