Ajusto
ketel onderhoud
17 nov. 2022

Onderhoud van gas- of mazoutketels: de termijnen en verplichtingen

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel is het verplicht uw gas- of mazoutketel periodiek te laten controleren. Wanneer u dat precies moet doen, varieert van gewest tot gewest: één keer per jaar voor toestellen op mazout en een keer om de twee of drie jaar voor toestellen op gas. Het onderhoud moet bovendien steeds door een erkende professional worden uitgevoerd. Dit niet alleen om de kwaliteit van de dienst te waarborgen, maar ook om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Waarom het zo belangrijk is uw ketel te onderhouden

In België is elke gebruiker verplicht om zijn gas- of mazoutketel met een capaciteit van meer dan 20 kilowatt regelmatig te laten onderhouden. Ongeacht of u eigenaar of huurder bent, is het bovendien in uw belang om deze maatregel te respecteren. Een goed onderhouden ketel brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee: het toestel is betrouwbaarder, veiliger en zuiniger. Jazeker, het periodieke onderhoud kan het brandstofverbruik van uw toestel met wel 12% verminderen. Dat is bijna 160 euro per jaar die u bespaart.

Zowel in Brussel, Vlaanderen en Wallonië gaat de periodieke controle van de verwarmingsketel gepaard met verschillende onderhoudsingrepen. Meer bepaald doet een professional vier dingen: hij veegt de schoorsteen, maakt de ketel schoon, controleert het systeem en stelt de ketel opnieuw af. Vooral de twee laatste stappen zijn erg delicaat. Laat het (twee)jaarlijkse onderhoud van uw ketel dus steeds over aan een chauffagist.

Wat de wet zegt

Volgens de nieuwe Belgische wet zijn de gewesten elk apart bevoegd voor verwarming en het onderhoud van ketels. Wallonië heeft in 2009 voor beslist dat gasketels elke 3 jaar door een chauffagist moeten worden gekeurd. Mazoutketels moeten één keer per jaar door dezelfde professional worden gecontroleerd.

Woont u in Vlaanderen? Dan moet u uw mazoutketel jaarlijks laten keuren en uw gasketel om de twee jaar. Hetzelfde geldt als u in het Brussels Gewest woont, behalve dat verwarmingstoestellen die meer dan 15 jaar oud zijn, verplicht gekeurd moeten worden door een door Leefmilieu Brussel aangestelde deskundige. In alle drie de gewesten bent u overigens verplicht een beroep te doen op een erkende loodgieter of technicus. Hij zal u een certificaat overhandigen voor de periodieke keuring dat u zorgvuldig moet bewaren.

Wie voert het onderhoud uit van een ketel?

De Belgische wet is hier heel strikt: het is ten strengste verboden om zelf het onderhoud en of de controle uit te voeren. Tenzij u natuurlijk over de nodige vaardigheden beschikt. U bent erkend door het gewest, heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd en/of heeft aantoonbare ervaring. Houd er rekening mee dat alleen een erkende loodgieter in staat is eventuele lekken in het systeem op te sporen die koolmonoxidevergiftiging kunnen veroorzaken.

Over het algemeen duurt een jaarlijks onderhoud 1u30 tot 2u30. De kostprijs hiervoor bedraagt € 149 incl. btw voor een gasketel en € 189 incl. btw voor een mazoutketel. Weet goed dat wanneer u weigert of het nalaat om uw verwarmingssysteem te laten controleren, u beboet kunt worden. Wanneer er ooit brand ontstaat in uw woning, zal uw verzekeringsmaatschappij u ook niet vergoeden voor de schade wanneer u geen keuringsattest kunt voorleggen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto