Ajusto
thermostatische kraan
26 apr. 2022

Hoe maak ik een blokkerende thermostatische kraan los?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wordt uw radiator niet goed warm? Blijft u maar draaien en duwen aan uw thermostatische kraan, maar zit hij vast? Lees dan onze tips om uw geblokkeerde thermostatische kraan los te maken.

Wat is een thermostatische kraan?

Een thermostatische kraan of thermostaatkraan werkt net als een slimme thermometer. Door eenvoudig aan de kraan te draaien, kunt u de temperatuur in huis verhogen of verlagen en zo de ideale temperatuur instellen.

De thermostatische kraan is goedkoop en gebruiksvriendelijk en is een essentieel onderdeel van een optimaal werkende radiator. U controleert er uw energieverbruik mee en dat vertaalt zich in een lagere energiefactuur.

De instellingen van uw thermostatische kraan hangen altijd samen met de instellingen van uw verwarmingsketel en de temperatuur van uw warm water.

Waarom is de thermostaatkraan geblokkeerd?

Zelfs bij correct gebruik kan uw kraan al eens blokkeren, bijvoorbeeld wanneer u hem lange tijd niet gebruikt. Doordat er geen water meer door de buizen stroomt, stapelt er zich kalk op rond de stang. De regelklep kan dan vast komen te zitten, waardoor er geen warm water meer door de buizen stroomt.

Hoe ontstopt u een thermostatische kraan?

Het enige wat u nodig heeft, is een sleutel, een hamer en eventueel een anti-kalkmiddel.

  • Draai eerst de ring los die de kraan met de radiator verbindt. Gebruik daarvoor een tang. Als de ring moeilijk loskomt, kunt u er een beetje anti-kalkmiddel op spuiten. Wacht een paar seconden en probeer opnieuw.

  • Neem nu de hamer en tik zachtjes op de metalen stang. Tik niet op het verlengde van de stang om die niet te verdraaien. Ook hier kunt u een beetje anti-kalkmiddel gebruiken om het geheel makkelijker los te maken.

  • U kunt ook tikken op de buis tussen de kraan en de radiator.

  • Tik met de hamer tegen de buis om eventuele kalkaanslag te verwijderen.

  • U heeft de kraan correct losgemaakt als de stang terugveert wanneer u er met uw vinger op drukt.

  • Plaats de kop handmatig terug en draai goed vast met de sleutel.

  • Zet de kraan op de hoogste stand vóór u hem weer vastschroeft. Zo verloopt het vastdraaien makkelijker.

  • Bekijk deze video waarin deze stappen duidelijk geïllustreerd worden.

Wat als het niet werkt?

Als deze methode niet werkt, moet u contact opnemen met een gekwalificeerde chauffagist.

Het is ook een goed idee een chauffagist in te schakelen als u uw radiator niet wilt beschadigen. Het kan namelijk perfect dat de hierboven beschreven procedure niet geschikt is voor het type radiator dat u hebt. Begin dus niet zelf aan de reparatie als u niet zeker bent.

Een chauffagist kan de thermostaatkraan repareren of vervangen als die niet meer werkt. Hij kan ook van de gelegenheid gebruikmaken om uw verwarmingssysteem te controleren en te onderhouden. Merkt hij een probleem op? Dan kan hij meteen overgaan tot de reparatie.

Vergeet trouwens niet dat het verplicht is om elke twee jaar een periodieke controle van uw gasketel te laten uitvoeren. Door een gekwalificeerde chauffagist in te schakelen, kunt u met een gerust hart van uw verwarmingssysteem genieten. U profiteert niet alleen van de deskundigheid van een professional, maar u bespaart ook geld.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto