Ajusto
schoorsteenvegen
22 sep. 2022

Uw schoorsteen vegen: verplichtingen, gevaren en andere nuttige informatie

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 3 minuten

Uw schoorsteen vegen is geen sinecure. Er komt heel wat bij kijken. Naast de wettelijke verplichtingen, moet u zo ook rekening houden met de risico's van een slecht onderhouden schoorsteen en is het interessant om te weten dat een goed onderhouden schoorsteen energie bespaart. Tot slot moet u weten dat uw verzekeringsmaatschappij bepaalde eisen stelt in haar brandverzekeringscontract.

Ook de verschillende prijsklassen kunnen verwarren. Zo kunt u gerust een schoorsteenveger vinden tegen een zeer lage prijs, maar biedt hij wel dezelfde service als iemand anders? Hoe zorgt u ervoor dat de specialist die bij u thuis komt, uw schoorsteen optimaal en met de juiste professionele apparatuur schoonmaakt?
De antwoorden op uw vragen vindt u in dit artikel.

Een korte definitie

Bij schoorsteenvegen worden het roet en de aanslag uit het schoorsteenkanaal verwijderd door de binnenwand van de schoorsteen te reinigen. De klus moet worden uitgevoerd door een erkende specialist. De duur van de ingreep varieert naargelang de grootte van de installatie.

Waarom moet u uw schoorsteen laten vegen?

Ten eerste is het vegen van de schoorsteen een wettelijke verplichting waar u niet aan onderuit kan. Net zoals u uw ketel moet onderhouden, moet u ook regelmatig uw schoorsteen laten vegen. En ook als u een woning huurt, komt deze verplichting op uw schouders terecht.
Bovendien gaat u luchtvervuiling tegen. Een schone schoorsteen stoot namelijk een pak minder schadelijke stoffen uit. U verspilt ook minder energie, want roet, teer en as jagen het brandstofverbruik onvermijdelijk de hoogte in. De ideale manier dus om geld te besparen!

Om ten volle van de voordelen van een haard te genieten en van de gezellige sfeer die hij oproept, is het erg belangrijk dat uw schoorsteen goed werkt. Er mogen geen tochtproblemen ontstaan die uw ruimten met een verstikkende, vervelende rook vullen.
Om al deze redenen is het dus essentieel om uw schoorsteen regelmatig te laten reinigen door een gekwalificeerde specialist. Doe het niet zelf. Dat heeft trouwens geen enkele juridische waarde.

De gevaren

gevaren

Schoorsteenvegen is niet alleen wettelijk verplicht, maar het verkleint ook nog eens het risico op CO-vergiftiging en schoorsteenbrand. Treedt er toch schade op, dan kunnen de gevolgen u zwaar treffen in uw portemonnee als u uw verzekeraar niet het document kunt tonen waaruit blijkt dat uw schoorsteen goed is gereinigd. Zonder dit attest vergoedt de verzekeraar namelijk niet alle kosten!Wist u trouwens dat sommige verzekeringsmaatschappijen hun klanten belonen met een korting op hun verzekering als ze hun schoorsteen regelmatig laten onderhouden?

Hoe weet u wanneer u uw schoorsteen moet laten schoonmaken?

Iedereen die een schoorsteen heeft, is ongetwijfeld al eens in een situatie beland waarin zijn verwarmingsketel, kachel of houtkachel niet naar behoren werkt.Als de problemen niet technisch of structureel van aard zijn, problemen die overigens enkel een specialist of een bouwbedrijf kunnen verhelpen, dringt een grondige schoonmaakbeurt zich op.Ook deze aanwijzingen maken duidelijk dat uw schoorsteen moet worden gereinigd:

  • Er hangt een permanente rookgeur aan de voet van uw schoorsteen;

  • Telkens als u de klep waarmee u de schoorsteen regelt sluit, valt er roet;

  • Er ligt roet aan de voet van uw schoorsteen;

  • Er blijft rook in uw huis hangen.

Hoe wordt een schoorsteen schoongemaakt?

Uw specialist kan op twee verschillende manieren te werk gaan:

  • Hij vertrekt bovenaan als hij op het dak kan klimmen zonder dat hij het risico loopt te vallen.

  • Hij vertrekt onderaan en bereikt de schoorsteen via het haardmondstuk of via het uiteinde van de kachelpijp.

Een gekwalificeerde vakman gaat dan met een schoorsteenveegborstel - de fameuze metalen staaf met een ronde borstel erop – op en neer in de schacht van uw schoorsteen om hem te reinigen en het roet, de teer en de eventuele aanslag te verwijderen.

Het is de bedoeling dat de borstel de schacht tot het einde volgt om alle resten en vuil te verwijderen. Alle elementen die rook belemmeren vallen dan naar beneden in de haard zelf, zodat ze makkelijk kunnen worden opgeruimd. Bij het borstelen van de schoorsteenwand zorgt de specialist ervoor dat hij geen krassen op de structuur maakt met de borstel.

Deze klus kan extra ingewikkeld worden als de schoorsteenschacht meerdere keren van richting verandert en bovendien een gedetailleerde structuur heeft, wat typisch is voor nieuwere modellen.

Zodra alles klaar is, ruimt de vakman al het neergevallen roet op en maakt hij de voet van de haard schoon.

Reken op een gekwalificeerde vakman

De Ajusto-specialist springt niet even snel binnen voor een ‘oppervlakkige schrobbeurt’, maar ziet erop toe dat uw schoorsteen grondig van boven naar onder wordt gereinigd. Hij gebruikt hierbij de juiste apparatuur en stelt alles in het werk om uw meubelen zo goed mogelijk te beschermen. Schoorsteenvegen is namelijk een zeer vuile operatie. De tijd die de specialist nodig heeft, hangt af van uw schoorsteen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto