Ajusto
parketvloer
08 dec. 2021

Uw parketvloer van A tot Z opnieuw lakken

Xavier
Door Xavier
 • Leestijd: 3 minuten

Wilt u uw parketvloer opnieuw lakken om beschadigingen of tekenen van veroudering te verbergen, of gewoon omdat u uw kamer een nieuwe look wilt geven? Wij vertellen u stap voor stap hoe u uw parket kunt lakken, zodat u uw interieur opnieuw kunt laten stralen.

1. De nodige materialen voorbereiden

Als u uw parketvloer opnieuw wilt lakken, heeft u in België de volgende spullen nodig:

 • Schuurpapier met verschillende korrels (grof, middelgrof en fijn);

 • Een speciale schuurmachine voor dit soort vloeren

 • Een stofzuiger;

 • Een spalterkwast (een speciale brede, platte borstel)

 • Houtvuller;

 • Plakband;

 • Lak op basis van acryl of polyurethaan;

 • Terpentijn als u acryllak gebruikt;

 • Een verfroller;

 • Een borstel;

 • Vernis om te verzegelen.

2. De juiste lak kiezen

Voor elke vloer de juiste lak. Wanneer u uw parket wilt lakken, kunt u kiezen voor een specifieke lak op basis van polyurethaan. Deze bevat een verharder, doet de vloer glanzen en is veel beter bestand tegen slijtage. Het nadeel is dat er helaas niet veel kleuren zijn en de lak giftig is. Hij heeft ook een sterke geur en droogt zeer langzaam.

U kunt ook kiezen voor lak op basis van acryl. Hierbij kunt u kiezen uit veel verschillende kleuren, maar moet u nog een vernislaag toevoegen. Het voordeel van acryl is dat het snel droogt, niet zo giftig is en niet ruikt. Bovendien is het zeer gemakkelijk aan te brengen. Het kan met water worden verdund en mengt zeer goed.

3. Het oppervlak voorbereiden

Bent u van plan pas gelegd parket te lakken? Dan moet u het hout eerst even schuren zodat de verf goed kan intrekken.

Als u een oude vloer wilt lakken, moet u elke lat wassen en vervolgens het geheel schuren. Vergeet ook geen uitstekende spijkers in te slaan en gaten te vullen met houtvuller voor een perfect egaal resultaat.

Is het parket in uw woning al eens eerder gelakt of gevernist? Dan moet u het drie keer schuren zodat het de nieuwe kleur goed kan opnemen. Bij het schuren is het belangrijk dat u stapsgewijs te werk gaat. Ga eerst met grof schuurpapier over de vloer (korrel 60 of 80) en daarna met middelgrof schuurpapier (korrel 180). Ten slotte werkt u af met fijn schuurpapier (korrel 200). Zodra u klaar bent met schuren, zuigt u alle houtresten en vuil op met een stofzuiger.

4. Het parket verven

Zodra uw vloer helemaal voorbereid is (en schoon en perfect glad is), bedekt u de onderkant van uw muren en plinten met plakband. Zo maakt u geen vlekken wanneer u eens uitschiet met uw verfroller of -borstel.

Maak de lak klaar en meng tot u een vloeibare textuur heeft. Als u acryllak gebruikt, is het aangeraden om het equivalent van een tiende van de hoeveelheid lak aan terpentijn toe te voegen. Het terpentijn zal ervoor zorgen dat het acryl beter hecht.

Nu is het tijd om te schilderen. Het beste begint u achteraan de ruimte en werkt u naar de deur toe. Zo kunt u de ruimte altijd makkelijk verlaten, zonder dat u over de pas gelakte plaatsen moet lopen. Leg eerst een eerste laag lak en let erop dat u de lak gelijkmatig over het hele oppervlak verspreidt. Gebruik een borstel om de hoeken te lakken, zodat u heel precies te werk kunt gaan. Laat de lak vervolgens drogen. Polyurethaan moet tien uur drogen en acryl (in principe) slechts tien minuten. Toch is het aangeraden een paar uur te wachten.

Wanneer de eerste laklaag droog is, schuurt u de lak opnieuw met zeer fijn schuurpapier. Maak schoon met een stofzuiger en breng een tweede laag aan.

Bent u niet tevreden met het resultaat? Dan kunt u uw parket lichtjes opnieuw schuren en een derde verflaag aanbrengen. Bij polyurethaanlak moet u vier tot vijf dagen wachten voordat u op uw nieuwe vloer mag lopen.

5. Het parket vernissen

Wanneer u acryllak gebruikt, is het heel belangrijk dat u ook een vernislaag aanbrengt. Voor polyurethaan is dat niet nodig. Bij het vernissen brengt u een verzegelende laag aan op de pas gelakte vloer. Het vernis zal uw parket dan beschermen tegen krassen.

Kies voor vernis op waterbasis. Deze droogt namelijk zeer snel in en geurt niet, in tegenstelling tot vernis op basis van oplosmiddelen. Vernis dat achterblijft op uw gereedschap is ook makkelijker te verwijderen als het gemaakt is op basis van water.

Vóór u met de verzegeling begint, moet u twee dingen controleren. Eerst en vooral moet de temperatuur van de kamer tussen de 15 en 20°C liggen (zodat de vernis optimaal kan drogen). Ten tweede is het belangrijk om alle ramen in de kamer te sluiten, zodat er geen stof aan de nieuwe vloer blijft plakken.

Breng de vernis altijd aan met uw gezicht naar het licht gedraaid en beweeg de spalterkwast in de richting van het hout. Laat drogen en schuur vervolgens lichtjes op met fijn schuurpapier (korrel 150 tot 180). Stofzuig grondig en breng een tweede vernislaag aan op dezelfde manier. Wacht dan 48 uur voordat u het meubilair weer op zijn plaats zet en de kamer gebruikt.

6. Belangrijke aanbevelingen

Om er zeker van te zijn dat uw parket correct gelakt wordt en het resultaat lang meegaat, raden wij u aan een beroep te doen op een specialist in België (iemand die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in het lakken van parketvloeren). Deze specialist zal u zo snel mogelijk een gratis offerte op maat bezorgen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto