Ajusto
huis renoveren
28 sep. 2020

In welke volgorde moet u uw huis renoveren?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een renovatieproject is vaak een grote klus die heel wat voorbereiding vergt. Ook over de volgorde van de verschillende werken moet u goed nadenken. Het is namelijk niet de bedoeling dat u moet afbreken wat u net hebt gedaan en u zo achter raakt op schema. Hier delen we alvast een paar tips en adviezen om uw werk op een ordelijke en nauwkeurige manier uit te voeren.

Begin met de sloop- en ruwbouwwerkzaamheden

Om een huis te renoveren sloop eerst alles dat weg moet, zoals de schoorsteen en de scheidingswanden. Vergeet ook zeker niet het puin op te ruimen. Om dit snel en efficiënt te doen, kunt u het beste een container huren.

Begin dan met de ruwbouw. Voer alle structurele werken uit aan uw muren, het gebint en het dak (leien of keramische dakpannen). Besteed extra aandacht aan het linteel boven op de draagmuren. Vergeet ook de sleuven voor uw elektriciteitsdraden en leidingen niet.

Sanitair en elektriciteit

Plaats de leidingen in de muur en let extra goed op de verbindstukken. Een slechte verbinding kan namelijk een lek in de muur veroorzaken. Installeer vervolgens het sanitair: toilet, douche, bad, wastafel, enz. Denk goed na over waar u stopcontacten en schakelaars wil plaatsen. Het zou namelijk zonde zijn om uw muren achteraf nog te moeten openbreken omdat u een kabel bent vergeten trekken. Hou u steeds aan de normen voor elektrische installaties. U zult deze achteraf moeten laten keuren door een onafhankelijke instantie.

Gevelrenovatie

Ga indien nodig verder met de gevelrenovatie. Deze stap is meestal lang en vuil, dus dit is het ideale moment om de handen uit de mouwen te steken.

Leefruimte

Nu is het tijd om uw binnenruimte in te richten. Plaats de ramen, deuren en scheidingswanden en zorg ervoor dat alles goed geïsoleerd is voor warmte en geluid. U kunt zowel glaswol, minerale wol, schapenwol of andere wol gebruiken.

Muren en plafond plamuren

Neem nu uw pleister, cement en mortel en begin met het plafond. Door uw plafond te plamuren, zorgt u ervoor dat het oppervlak glad is en klaar voor de afwerking. Het kan ook handig zijn om een dekvloer te leggen om eventuele hellingen te egaliseren of de ondergrond te bedekken.

Wand- en vloerbekleding

Werk uw leefruimte af met een likje verf of wat behang. Voor uw vloer kunt u dan weer aan de slag met parket, tegels of een ander materiaal naar keuze.

Richt uw interieur in

Tijd voor de leukste klus, de kers op de taart. Versier uw huis en bouw een gezellig nestje dat bij u past en waar u zich thuis voelt.

Vertrouw uw werk toe aan professionals en hun expertise

Bouwprofessionals zijn het beste in staat om uw huis correct te renoveren. Rekenen op hen, heeft heel wat voordelen:

  • Dankzij hun kennis en ervaring kunnen zij u adviseren over de materialen en apparatuur die u het beste gebruikt: metselwerk, betegeling, wanden, verwarming, enz.

  • U betaalt minder btw wanneer u via hen het materiaal en de uitrustig aankoopt. U betaalt slechts 6% in plaats van 21%, en dat is een groot verschil.

  • Dankzij hun offerte, heeft u op voorhand al een idee van de kosten en kunt u uw budget eventueel aanpassen. U vermijdt onaangename verrassingen op de eindfactuur.

  • Gekwalificeerde professionals plannen de werken zodanig in dat ze uw deadline halen.

  • Ze zijn ware experts binnen hun vakgebied. Ze kennen hun vak, beschikken over de nodige certificaten en staan zo garant voor kwaliteit.

  • Sommige zeer technische werken (tegelwerk, beton ciré, enz.) vereisen specifieke kennis en jarenlange ervaring.

  • Door te rekenen op een elektricien, een timmerman of een dakwerker loopt u geen risico op ongevallen en hoeft u geen apparatuur te kopen of te huren.

  • Hun beroepsverzekering dekt mogelijke problemen.

Als u over de nodige kennis beschikt, kunt u gerust uw huis zelf renoveren, maar neem geen onnodige risico's en aarzel niet om professionals in te schakelen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto