Ajusto
gezond huis
01 apr. 2020

10 tips voor een gezond huis

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een gezond huis doet wonderen voor uw welzijn. Een ongezond huis daarentegen, kan u met heel wat vervelende kwaaltjes opzadelen, zoals astma, bronchitis en hoofdpijn. Gelukkig kunnen deze op een natuurlijke manier en met enkele kleine wijzigingen vermeden worden. Wilt u dus in een gezond huis wonen? Hier zijn 10 snelle tips om stof en schadelijke stoffen te elimineren en van een schoon, gezond huis te genieten.

1. Ventileer goed

Dit is de basis. Verlucht elke ochtend, kort na het opstaan, vijf minuten lang de slaapkamers. Vervolgens zet u rond de middag de ramen open in de keuken en ’s avonds verlucht u de woonkamer nog enkele minuten voor u in de zetel kruipt en uw avondfilm opzet. Zuivere lucht is synoniem met gezondheid.

2. Kies voor natuurlijke producten

Chemische reinigingsmiddelen bevatten schadelijke stoffen die zich na verloop van tijd in uw huis beginnen te verspreiden. Natuurlijke en milieuvriendelijke producten vormen dus zeker een alternatief dat uw aandacht verdient. Om bijvoorbeeld uw keuken te reinigen en ontsmetten, hoeft u helemaal niet naar de supermarkt te gaan en alle mogelijke traditionele chemische reinigingsmiddelen mee naar huis te nemen. Bakpoeder en azijn werken ook perfect. En thuis natuurlijke zeep maken is ook niet zo moeilijk.

3. Voorkom vochtproblemen

Vocht kan allergieën en bronchitis veroorzaken. Om te weten hoe vochtig een ruimte is, kunt u het beste een hygrometer plaatsen. Wanneer de luchtvochtigheid tussen 30 % en 50 % ligt, zit u goed. Is de ruimte daarentegen te vochtig of juist te droog? Dan biedt een luchtbevochtiger of een luchtontvochtiger soelaas. Vochtproblemen? Aarzel niet om een expert in te schakelen. Zijn probleemanalyse wordt vaak gedekt door uw verzekeringsmaatschappij.

4. Weg met stof

Stof is de grootste vijand van mensen met ademhalingsproblemen. Stof dus regelmatig uw meubels af, laat vochtvlekken behandelen en veeg het vuil uit de hoeken. Vergeet ook uw radiatoren niet. Deze verplaatsen namelijk het stof wanneer ze werken, waardoor de deeltjes zich als kleine wolkjes door uw huis verspreiden. En dat willen we natuurlijk vermijden bij astmapatiënten en mensen met bronchitis.

5. Schoenen en kleding

Doe uw schoenen uit of maak ze schoon voordat u uw huis binnengaat. Zo brengt u al zeker geen vuil mee van buitenaf. Was ook regelmatig eens uw kleren op 60°. Op deze temperatuur worden bacteriën en vuil beter verwijderd.

6. De juiste temperatuur

Overdrijf niet met uw verwarming. 18-20 graden is een mooie temperatuur voor thuis. Als u het toch koud hebt, kunt u calorierijk maar licht verteerbaar voedsel eten of een extra trui aantrekken. Droge warmte maakt de ademhaling namelijk moeilijker. Vergeet ook uw gas- of mazoutketel niet te onderhouden voor een optimaal rendement. Hetzelfde geldt voor uw airconditioner. Een goede airconditioner is uitgerust met filters die schadelijke deeltjes blokkeren. Deze moeten aan het begin van elke zomer worden schoongemaakt om bacteriën in de lucht tegen te houden.

7. Laat uw schoorsteen vegen

Als u een kachel of openhaard heeft, laat u deze het beste aan het begin van elk koud seizoen door een specialist schoonvegen. Rook uit de schoorsteen kan namelijk ademhalingsproblemen of vergiftiging veroorzaken.

8. Maak uw interieur mooier met planten

Planten voegen een vleugje groen toe aan uw huis en elimineren bovendien giftige stoffen. Uw huis wordt dus niet enkel mooier, maar u kunt ook nog eens beter ademhalen.

9. Beperk elektromagnetische golven

Elektromagnetische golven kunnen niet gezien worden, maar ze zijn er en ze zijn schadelijk. Als u uw apparaten, computers en tv’s dus niet gebruikt, trekt u het beste de stekker uit het stopcontact. En houd ze weg van uw slaapkamer!

10. Een grote lenteschoonmaak

Was minstens één keer per jaar alle kleine voorwerpen die u regelmatig gebruikt, zoals borden, glazen, maar ook kleding, haarborstels, enz. met de hand. Ga ook eens extra over de spullen die u minder vaak gebruikt: ook hier verstoppen er zich bacteriën, insecten en stof in.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto