Ajusto
mobiele airconditioning
26 jan. 2023

Waarom is een mobiele airconditioning geen goede optie

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Sinds enige tijd zijn mobiele airco's goedkoper geworden. Nu de zomers steeds warmer worden, kan het verleidelijk zijn om een dergelijk toestel te kopen. Mobiele airconditionings zijn echter verre van een betere oplossing om uw woning te koelen.

De nadelen van een mobiele airconditioning

Een mobiele airco zuigt veel frisse lucht op en creëert een omgeving met lage druk. Bovendien kan hij geen grote ruimtes koelen. Hoewel dit type airco minder duur is in aanschaf, heeft dit hij veel nadelen.

Hoog energieverbruik

Draagbare airconditioners zijn zeer energievretend. Ze kunnen tot twee of zelfs drie keer meer energie verbruiken dan een conventioneel stationair model. Wilt u een mobiele airco gebruiken? Hou dan rekening met een hogere energiefactuur.

Minder efficiënte apparatuur

Vergelijken we een mobiele met een stationaire airconditioner, dan merken we dat de mobiele versie minder goed presteert. Hij is dan ook alleen geschikt voor kleinere ruimtes. Doordat warme lucht naar buiten wordt afgevoerd, moet u ook uw raam openhouden wanneer u het toestel gebruikt. En dan kan er warmte binnendringen. Er zijn bovendien modellen die warmte produceren in plaats van verminderen.

Geluidsoverlast

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maken de meeste mobiele airconditioningtoestellen lawaai. En dat kan vervelend worden na verloop van tijd. De apparaten hebben namelijk een ingebouwde compressor en die kan een geluidsniveau bereiken tot 55 dB. Als u ze installeert in een ruimte die stil moet zijn, bijvoorbeeld in de slaapkamer, zult u zich minder op uw gemak voelen. Vaste airco's genereren daarentegen ongeveer 22 dB.

Minder duurzaam

De levensduur van mobiele airco's bedraagt ongeveer 8 jaar, al verschilt dat uiteraard naargelang van het merk en het assortiment. Vaste modellen, daarentegen, gaan 15 jaar of langer mee. Mobiele airco’s zijn dus minder duurzaam dan hun stationaire variant.

Onderhoudsintensief

Door condensatie geven mobiele airconditioners water of condensaat af. Dat betekent dat u de bak moet legen om te voorkomen dat het water eruit loopt. De ventilatieopeningen en filters moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. Ten slotte moet dit type apparaat ten minste eenmaal per jaar worden ontkalkt.

Waarom zou u vaste airconditioning installeren?

Om uw thermisch comfort tijdens de zomermaanden te vergroten, is het raadzaam een vaste airconditioner te installeren. Het is de beste oplossing voor mensen die minder goed tegen hoge temperaturen kunnen. Met een multi-splitairconditioning kun je meerdere ruimtes tegelijk koelen. Bovendien helpen airconditioners de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren. Dankzij hun filtersysteem kunnen ze stof, pollen, allergenen en verontreinigende stoffen uitfilteren. Ze ontvochtigen ook de lucht en voorkomen zo dat microben, virussen en bacteriën zich voortplanten.

Waarom zou u een airconditioningspecialist inschakelen voor de installatie?

De installatie van een vaste airconditioner vereist specifieke vaardigheden. Alleen een ervaren installateur kan deze handeling correct uitvoeren. Airconditioning bevat namelijk een koelmiddel dat gevaarlijk kan zijn. Neem dus zeker contact op met een gekwalificeerde professional. Hij of zij zal de bijzonderheden van uw woning grondig onder de loep nemen alvorens tot installatie over te gaan. Hij of zij garandeert ook dat de installatie voldoet aan de geldende normen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto