Ajusto
ketel
06 dec. 2022

Wat zijn de verschillende verwarmings mogelijkheden?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

In België bestaan er verschillende manieren om uw huis in de winter warm te houden. Hieronder sommen we graag even de voor- en nadelen van verschillende soorten brandstof voor u op.

Welke ketel kiest u het best: een gasketel, een mazoutketel of een pelletketel?

Gasketel

Een gasketel verspreidt een gelijkmatige, zachte warmte die de lucht niet uitdroogt. Deze manier van verwarmen is heel goedkoop in België. Een groot voordeel is ook dat u geen aparte opslagruimte nodig heeft. Bovendien bent u op het stadsnet aangesloten, waardoor u onmiddellijk van gas kunt genieten. Wat de nadelen betreft, moet u weten dat gas ontvlambaar is. Het is dan ook essentieel dat u uw gasketel laat installeren en onderhouden door een professionele loodgieter-chauffagist. En hoewel deze energiebron minder vervuilt dan andere, stoot uw ketel wel broeikasgassen en stikstofoxide uit.

Mazoutketel

De nieuwe mazoutketels zijn zeer populair onder de Belgische bevolking. Ze verspreiden een aangename warmte en de technologie achter dit type ketel is zeer betrouwbaar. Bovendien zijn mazoutketels ook goed gekend bij professionele loodgieters-chauffagisten. Wel schommelt de prijs van stookolie sterk. U moet de prijzen dus goed in de gaten houden, zodat u op het juiste moment uw tank kunt vullen. Een ander nadeel is dat stookolie in een tank moet worden opgeslagen. Daarnaast komt er bij deze verbranding CO2 vrij en is de kostprijs van een mazoutketel hoog.

Pelletketel

Een pelletketel, ook wel bekend als een houtpelletketel, is de goedkoopste verwarmingstechnologie op de Europese markt. Bovendien levert ze ook het hoogste rendement op. U kunt de temperatuur en de verwarmingstijd helemaal zelf instellen, en dat tegen een zeer competitieve prijs. Pellets zijn verkrijgbaar in zakken van 15 kg die perfect in de kofferbak van uw auto passen. Als u de zakken liever op pallets laat leveren, heeft u meer opslagruimte nodig. Bij een pelletketel is het belangrijk om de as regelmatig te verwijderen en de buizen minstens één keer per jaar te laten vegen.

Elektrische verwarming

Een elektrische verwarming is heel makkelijk te installeren. U hoeft de verwarming namelijk enkel op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Deze vorm van verwarming is bovendien gezond, schoon en ecologisch. U hoeft uw systeem nauwelijks te onderhouden en er is een ruime keuze aan radiatoren: eenvoudige convectoren, inertieradiators of stralingspanelen. U kunt uw verwarming makkelijk bedienen met een thermostaat en onder meer de gewenste kamertemperatuur instellen. Aan de andere kant is dit type verwarming niet erg geschikt voor grote woningen. De lucht droogt snel uit en de warmte wordt niet altijd even goed verdeeld.

Welk verwarmingsmogelijkheden u ook kiest, het is heel belangrijk dat u uw toestellen door een loodgieter-chauffagist laat installeren en onderhouden. Want pas wanneer u een beroep doet op professionals, kunt u er zeker van zijn dat uw toestellen lang zullen meegaan. Bovendien zorgt u zo voor uw veiligheid en die van uw gezin.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto