Ajusto
elektriciteit produceren
13 dec. 2022

Is het mogelijk om zelf elektriciteit te produceren?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Niet langer afhankelijk zijn van operatoren en minder betalen door uw eigen elektriciteit te produceren? Een ambitieus project dat werkelijkheid kan worden dankzij de vele oplossingen die aan ieders behoeften en budget kunnen worden aangepast.

Elektriciteit met zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u licht omzetten in elektriciteit. Het is de beste en eenvoudigste oplossing om thuis elektriciteit te produceren. Zonnepanelen moeten minstens 4 uur per dag in de zon staan. Voor optimaal genot mogen ze niet op een plek staan waar overdag veel schaduw is. Afhankelijk van het rendement dat u voor ogen heeft, de beschikbare oppervlakte en uw budget, heeft u keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. De panelen kunnen worden geïnstalleerd op het dak van uw huis, op uw garage of gewoon rechtstreeks op de grond. Dankzij een omvormer wordt de stroom die de zonnepanelen produceren, omgezet in wisselstroom. Zodat u deze in uw huis kunt gebruiken. Om uw panelen met uw elektriciteitskast te verbinden, rekent u het beste op een gekwalificeerde elektricien. Hij komt de installatie in alle veiligheid plaatsen.

Een kleine windmolen thuis

Ook dit is een goede oplossing om zelf elektriciteit te produceren. Een windmolen produceert elektriciteit met behulp van de wind. Hij biedt afhankelijk van zijn grootte verschillende rendementen. Particulieren gaan het beste op zoek naar kleine windturbines waarmee ze voldoende elektriciteit kunnen produceren om hun huis van stroom te voorzien. Vóór u er een installeert, moet u wel eerst een bouwvergunning aanvragen. Lijkt deze oplossing ideaal voor u? Weet dan ook dat de windsnelheid in uw omgeving groter moet zijn dan of gelijk aan 20 km/u.
Om ervoor te zorgen dat uw windmolen correct wordt geïnstalleerd, is het essentieel dat u een gekwalificeerde elektricien inschakelt. Hij kan de windmolen installeren en ook meteen met uw elektriciteitskast verbinden.

Elektriciteit produceren met een hydraulische turbine

Een hydraulische turbine is de meest ecologische manier om elektriciteit te produceren. Toch wordt het systeem nog maar weinig gebruikt. Een turbine zet de kracht van water om in elektriciteit, die vervolgens in batterijen wordt opgeslagen. Wie voor deze oplossing kiest, moet wel over een rivier met een hoog debiet beschikken. Daarnaast moet er ook een waterval zijn die het water zodanig hard laat stromen dat de turbine kan draaien. Aarzel niet om een professional in te schakelen voor een haalbaarheidsstudie!

Voor de installatie van een hydraulische turbine moet u een aantal administratieve documenten invullen, een bouwvergunning aanvragen en een omgevingsvergunning. Deze administratieve procedures lijken misschien vervelend. Ze zijn bedoeld om het ecosysteem van de waterlopen te beschermen.

Uw energierekening zal ongetwijfeld dalen wanneer u uw eigen energie produceert, maar weet ook dat er andere eenvoudige en doeltreffende manieren bestaan om elke dag opnieuw energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan spaarlampen. Laat uw elektrische apparaten ook niet op stand-by staan en vergeet de isolatie van uw huis niet te controleren om warmteverlies te voorkomen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto