Ajusto
zonne energie
15 mrt. 2021

Alles wat u moet weten over zonne-energie

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Zonne-energie is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig, maar wat is dat eigenlijk? Wij vertellen u alles wat u moet weten.

Zonnepanelen: hoe werken ze?

Als we het hebben over zonne-energie, hebben we het natuurlijk over de energie die opgewekt wordt via zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit verschillende lagen. Een heleboel elektronen worden geactiveerd zodra  het licht de eerste laag bereikt. De stroom die hierdoor naar de tweede en laatste laag stroomt, creëert elektriciteit. Wanneer u zonnepanelen plaatst, is het belangrijk om ook een omvormer te installeren. Dit toestel zet gelijkstroom om in wisselstroom, zodat u energie voor later kunt opslaan.

De verschillende soorten panelen

De eerste generatie zonnepanelen zijn gemaakt van kristallijn silicium. Ze zijn blauw en hun rendement ligt tussen de 13 en 15%, afhankelijk van de belichtingsomstandigheden.

Daarnaast zijn er ook zonnepanelen van amorf silicium. Bij deze panelen ligt er een dunne film over de glasplaat. Ze zijn bruin of grijs van kleur en werken ook bij weinig licht. Het rendement ligt wel lager, ongeveer 5%. Welk type zonnepanelen u ook kiest, controleer steeds de kwaliteit om problemen met de waterdichtheid te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Het grootste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk dat ze energie besparen. De installatie kost veel, maar achteraf bespaart u op uw energierekening. Het is dus een investering, maar wel een die ervoor zorgt dat u uw eigen elektriciteit kunt opwekken. Zo bent u tot 30% of zelfs 40% minder afhankelijk van elektriciteitsleveranciers. Dit cijfer kan oplopen tot 80% als u een omvormer heeft en dat heeft een zeer positief effect op uw energierekening. Ook voor het milieu is dit een positieve investering.

Premies en overheidssteun

Wanneer u zonnepanelen installeert, kunt u gebruikmaken van subsidies. In Wallonië vergoedt de overheid uw installatie voor 100% in 2020 en 2021, vervolgens voor 54,27% in 2022 en 2023. U betaalt dus alleen voor wat u verbruikt. Als uw verbruik nul is, zal ook uw factuur nul zijn.

In Brussel hoeft u alleen te betalen voor de netto-elektriciteit die u verbruikt. Dat betekent dat de energie die u aan het net hebt geleverd, wordt afgetrokken van de energie die u hebt verbruikt. Bij de installatie van uw systeem ontvangt u een groenestroomcertificaat, dat 10 jaar geldig is. Zo betaalt u uiteindelijk maar zo’n 950 euro per jaar voor een middelmatige installatie.

In Vlaanderen kunt u rekenen op een premie voor de installatie van zonnepanelen. Tot 4 kWp ontvangt u € 300/kWp. Daarna zakt de premie naar een extra € 150/kWp tot 6kWp. Het maximumbedrag van deze premie bedraagt € 1.500.

De installatie van de panelen

U moet steeds een professional inschakelen voor de installatie van zonnepanelen. Deze technologie vereist namelijk gespecialiseerde kennis en ervaring. Een gekwalificeerde specialist zal u ook beter kunnen adviseren over de indeling van de panelen. En dat is belangrijk, want hun prestaties hangen grotendeels af van hun blootstelling aan de zon. Ook wanneer er lekken ontstaan of er problemen zijn met de waterdichtheid moet u een beroep doen op een gekwalificeerde specialist.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto