Ajusto
airconditioningsysteem
04 mrt. 2021

Hoe bespaart u met uw airconditioningsysteem?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Airconditioning staat garant voor meer comfort in huis, maar verbruikt heel veel energie. Het vermogen van de eenheid hangt af van de ruimte die moet worden gekoeld en moet bijgevolg grondig worden bestudeerd om verspilling te voorkomen. Is het mogelijk om airconditioning te gebruiken en tegelijkertijd energie te besparen?

Hoe werkt airconditioning?

Airconditioning wordt in principe gebruikt om een bepaalde ruimte of de hele woning te koelen. De meeste apparaten zijn rechtstreeks aangesloten op een elektriciteitsbron. Hoe het toestel precies werkt, is een complex gegeven: de airconditioner zet een koelvloeistof om in een gas dat vervolgens in de woning wordt verspreid. U kunt het toestel het beste vergelijken met een koelkast, omdat het de warmte opvangt en omzet in een vloeistof die uit het huis wordt gevoerd. Dit hele proces is mogelijk dankzij de compressor, de condensor, de verdamper en het expansieventiel.

Er zijn twee soorten airconditioners om de temperatuur in uw huis te regelen: een monobloc en een split. Een monoblocairconditioner heeft een matig vermogen en past in kleine ruimtes. Een splitairconditioner heeft twee units, één binnen en één buiten. Dit systeem is niet alleen stiller, maar ook nog eens efficiënter dan een airconditioner met maar één compressor.

De warmtepomp, een doeltreffende oplossing om energie te besparen

Airconditioning wordt veelal gezien als een bron van energieverspilling die bovendien schadelijk is voor het milieu. Gelukkig zijn er ondertussen al veel vernieuwingen. Zo hebben fabrikanten van airconditioners een nieuw, krachtig element ontwikkeld dat het energieverbruik beperkt: de warmtepomp. Deze omkeerbare airconditioning is de ideale oplossing om uw huis in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen.

Een warmtepomp is een pomp die de koude of warmte van buiten het huis opneemt en in uw woning brengt. Zelfs als de buitentemperaturen heel laag of hoog zijn, verbruikt dit type unit niet veel energie.

Hoe kunt u uw energierekening doen dalen?

Airconditioners zijn uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van onze woning. Ze zorgen ervoor dat ons huis koel blijft of, integendeel, geven een zalige warmte af. Maar als u voor dit toestel kiest, moet u wel uw energieverbruik in de gaten houden als u geld wilt besparen.

Weet hoe u de correcte temperatuur instelt

Om geld te besparen, moet u eerst en vooral de temperatuur juist instellen. Als het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur van de woning niet meer dan 5°C bedraagt, krijgt u het beste resultaat. U stelt uw temperatuur dus het beste in tussen de 25 en 26°C als u energie wilt besparen en tegelijkertijd van comfort wilt genieten. U kunt in dit geval ook gebruikmaken van een thermostaat waarbij u een variabele temperatuur kunt instellen.

’s Nachts kunt u de temperatuur dan weer verhogen. Als 26°C comfort biedt overdag, kunt u de temperatuur 's nachts op 28 of 30° instellen.

Verlaag de ventilatiekracht in ongebruikte zones

De motoren die de ventilatoren aandrijven zijn de grootste energieverslinders en zijn ook vaak het onderdeel dat permanent blijft draaien. Gebruikt u een ruimte even niet? Overweeg dan om de ventilatiekracht te verlagen. Als u ventilo-convectoren gebruikt, hoeft u alleen maar de motorsnelheid aan te passen aan de temperatuur binnen en buiten uw huis.

Het concept van overventilatie

Bij overventilatie wordt de gratis, in de lucht beschikbare energie gebruikt om te koelen. U kiest er in dat geval voor om de koude avondlucht, bijvoorbeeld, te gebruiken om uw huis te koelen. Er wordt met andere woorden verse lucht in uw woning gebracht. Met deze tips om energie te besparen, komt u ongetwijfeld al een heel eind. Aarzel desalniettemin om een beroep te doen op een gekwalificeerde specialist voor het onderhoud, de installatie en de reparatie van uw airconditioning.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto