Ajusto
water besparen
10 jan. 2022

De beste manieren om water te besparen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor de watervoorraad overal de wereld. Zowel de hoeveelheid als de kwaliteit ervan komen ernstig in het gedrang. Water is een kostbaar goed en we moeten er zorg voor dragen. Gelukkig kunt u met een paar eenvoudige gewoontes uw waterverbruik beperken.

Neem geen bad, maar een douche

Neemt u gewoonlijk een bad? Weet dan dat u tussen de 150 en 200 liter water verbruikt. Wie een douche neemt, verbruikt daarentegen tussen de 20 en 60 liter water. Een significant verschil.

Voorkom lekken

Controleer regelmatig de staat van uw sanitaire voorzieningen. Dat is een goede manier om water te besparen! U verliest namelijk al gauw vele liters water als uw toilet blijft doorlopen. En ook kranen kunnen al eens lekken.

Ter informatie: een toilet dat blijft doorlopen en een kraan die druppelt verbruiken per jaar respectievelijk 220.000 en 35.000 liter water. U wacht dus beter niet met ingrijpen.

Bespaar water tijdens het douchen

Een andere tip om water te besparen is om de kraan dicht te draaien wanneer u uzelf inwrijft met zeep. Investeer ook in een goede douchekop die u energie en water helpt besparen. Weet u niet welke douchekop goed is? Lees zeker de informatie op het etiket of vraag de verkoper om advies.

Veel mensen hebben de gewoonte de kraan al even open te zetten wanneer ze een warme douche willen nemen. Ze laten het water dan stromen en wachten tot het een aangename temperatuur heeft. Laat het koude water echter niet zomaar weglopen. Vang het op in een emmer en gebruik het om planten water te geven.

Vang regenwater op

Vang regenwater op in tonnen, emmers en bakken. U kunt het dan gebruiken om planten water te geven, de afwas te doen, schoon te maken, de auto te wassen, enz.

Als u geen drinkwater nodig heeft voor uw taken, is het beter om regenwater te gebruiken.

Koop waterbesparende apparaten

Als u sneller warm water wilt, kunt u een thermostaatkraan in de badkamer installeren. Met zo’n kraan bespaart u makkelijk enkele liters water per douchebeurt (ongeveer 15%). Maak ook van de gelegenheid gebruik om de leidingen en de boiler te isoleren.

Let bij de aanschaf van grote huishoudelijke apparaten (vaatwassers, wasmachines, enz.) op hun energieklasse (A+++ modellen verdienen de voorkeur). Zet ze ook pas aan als ze voldoende vol zijn.

Maak het huis schoon zonder chemicaliën

Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen niet alle chemicaliën uit het afvalwater filteren. Sommige chemicaliën komen dus onvermijdelijk terecht in het grondwater, de rivieren, de meren, enz. Dat verstoort niet alleen de ecosystemen in die waterbekkens, maar veroorzaakt verontreiniging en zorgt ervoor dat groene algen zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen.

Wie moet u contacteren als u een lek heeft in huis?

Is er een waterlek in uw huis? Probeer het probleem dan niet zelf te verhelpen. Tenzij u de nodige expertise hebt, kan u de situatie erger maken.

Het beste neemt u zo snel mogelijk contact op met een loodgieter. Een loodgieter is gekwalificeerd en bekwaam, en kan het probleem snel oplossen. Hij komt kijken naar het dringende probleem en voert alle nodige loodgieterswerken uit.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto