Ajusto
verwarming onderhoud basis
09 nov. 2023

Uw verwarmingsketel onderhouden: alles wat u moet weten

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

In een land als België, waar de winters streng kunnen zijn, is het belangrijk dat uw verwarmingssysteem optimaal werkt. Het liefst onderhoudt u uw systeem regelmatig, maar wat betekent dat? Wat moet u doen? In dit artikel ontdekt u enkele stappen om uw verwarming optimaal te laten werken.

Waarom is het belangrijk om uw verwarmingssysteem te onderhouden?

Energie-efficiënter

Een goed onderhouden verwarmingssysteem is synoniem met besparingen. Wanneer uw systeem correct werkt, gaat er minder energie verloren en betaalt u minder op uw energiefactuur.

Gaat langer mee

Preventief onderhoud helpt om storingen te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat uw verwarmingssysteem langer meegaat dan gemiddeld.

Veiligheid eerst

CO is een stille vijand. Een slecht onderhouden gasketel kan gevaarlijk zijn voor bewoners. Veiligheid is onbetaalbaar.

Regelmatig onderhoud: uw belangrijkste bondgenoot

Kijk goed

Door regelmatig naar uw verwarmingssysteem te kijken, kunt u al veel anomalieën opsporen. Let op lekken, een ongebruikelijke vlamkleur, of vreemde geluiden.

Reiniging

Stof zorgt ervoor dat uw toestel minder goed werkt. Verwijder dus regelmatig stof van uw ketel, radiatoren en leidingen.

Thermostaat

Een defecte thermostaat kan uw verbruik de hoogte in jagen. Controleer altijd of uw thermostaat nog werkt als de temperatuur zonder duidelijke oorzaak begint te schommelen.

Radiatoren: ontluchten is essentieel

Waarom ontluchten?

Lucht kan uw verwarmingssysteem binnendringen en uw systeem minder efficiënt laten werken. In sommige gevallen kan het uw toestel ook beschadigen.

Hoe doet u het?

Gebruik een ontluchtingssleutel. Draai de ontluchtingsschroef lichtjes open, totdat er lucht ontsnapt. Sluit zodra er water verschijnt. Doe dit bij al uw radiatoren en begin bij de laagste in uw woning.

Systeemdruk: om in het oog te houden

De juiste druk

De juiste druk garandeert een optimale werking. Te veel of te weinig druk kan schadelijk zijn voor uw systeem.

Hoe aan te passen?

Als de druk te laag is, moet er water worden toegevoegd. In het tegenovergestelde geval kan gedeeltelijke lediging nodig zijn.

Professionele interventie: een must

Diepe reiniging

Sommige plekken vereisen de expertise van een professional voor een grondige reiniging.

Volledige controle

Een professional gebruikt speciale tools om moeilijk te detecteren anomalieën op te sporen.

Vervanging van onderdelen

Sommige onderdelen moeten door slijtage worden vervangen. Voorkomen is beter dan genezen.

Vervanging of upgrade: wanneer is het tijd?

Een verouderd systeem

Als uw systeem ouder is dan 15 jaar, kan het tijd zijn om het te vervangen. Technologieën evolueren en nieuwere modellen zijn vaak zuiniger en efficiënter. Mazout- en gasketels worden ook steeds vaker vervangen door warmtepompen.

Upgrade

Als een complete vervanging niet mogelijk is, kan het verstandig zijn om bepaalde componenten te vervangen. Een nieuwere pomp of een slimme thermostaat kan een groot verschil maken.

Wettelijke verplichtingen

De wetgeving rond het onderhoud van ketels is streng in België. De overheid wil de bevolking namelijk beschermen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Omdat de wetgeving verschilt per gewest, is het aangeraden om de website van uw gewest te raadplegen voor meer informatie.

Volg de wetgeving op de voet, want ze zorgt er niet alleen voor dat uw ketel langer meegaat en beter werkt, maar ook dat u veilig bent in uw woning. Door uw ketel regelmatig te laten onderhouden, verlaagt u het risico op een CO-vergifting. Bovendien kan uw verzekeringsmaatschappij besluiten om schade niet te dekken als u uw ketel niet volgens de wet onderhoudt.

Informeer u dus grondig over de lokale verplichtingen en laat uw ketel regelmatig onderhouden. Een gekwalificeerde chauffagist helpt u daar graag bij. Hij of zij zal uw ketel controleren en u een attest overhandigen waarmee u kunt bewijzen dat uw ketel correct werkt.

Conclusie

Vat het onderhoud van uw verwarmingssysteem niet te licht op. Sommige handelingen kunt u gerust zelf uitvoeren, maar voor andere blijft de expertise van een professional onmisbaar en zelfs verplicht. Laat uw ketel regelmatig onderhouden, zodat u comfortabel en veilig kunt profiteren van een efficiënt verwarmingssysteem.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto