Ajusto
bliksem huis
18 apr. 2024

Uw elektrische installatie beschermen tegen bliksem

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Onweersbuien en dan vooral bliksem kunnen uw elektrische installatie beschadigen. Gelukkig zijn er een paar manieren om uw woning te beschermen tegen overspanning. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om uw elektrische installatie te beschermen tegen bliksem en hoe u dat het beste aanpakt.

Directe en indirecte effecten van bliksem

Directe blikseminslagen op een huis zijn zeldzaam. Overspanning, daarentegen, komt vaker voor dan u zou denken en kan gevaarlijk zijn. Overspanning ontstaat wanneer de bliksem in de buurt inslaat en zich langs elektrische draden verspreidt. De spanning op aangesloten apparaten wordt te hoog, waardoor ze beschadigd raken.

Uw woning beschermen tegen overspanning

Er bestaan verschillende manieren om uw woning te beschermen tegen overspanning.

Overspanningsbeveiliging

Er bestaan verschillende apparaten en onderdelen die uw woning beschermen tegen overspanning. Vaak leiden ze de overtollige energie weg van de elektrische circuits en in de grond.

Stekkerdozen met overspanningsbeveiliging

U kunt ook opteren voor stekkerdozen met ingebouwde overspanningsbeveiliging. Ze vormen een extra beveiligingslaag die vooral voor gevoelige elektronische apparaten nuttig kan zijn.

Aanbevelingen om de bescherming te versterken

Niet alleen overspanningsbeveiliging beschermt tegen overspanning. Ook een aantal goede gewoontes helpen om uw elektrische installatie in stand te houden.

Trek apparaten uit het stopcontact bij storm

Een van de eenvoudigste en meest effectieve technieken is het fysiek loskoppelen van uw elektrische apparaten tijdens een onweersbui. Zo elimineert u het risico op schade door overspanning.

Onderhoud regelmatig uw elektrische installatie

Een goed onderhouden elektrische installatie is minder gevoelig voor overspanning. Het is aangeraden om uw installatie regelmatig te laten controleren door een gekwalificeerde elektricien.

Schakel een Ajusto-professional in

Voor volledige bescherming tegen overspanning wordt vaak aangeraden om ervaren professionals in te schakelen. De specialisten van Ajusto kunnen uw elektrische installatie evalueren en de beste oplossingen voorstellen om uw toestellen te beschermen tegen overspanning. Ze gaan steeds op zoek naar oplossingen die veilig en doeltreffend zijn.

Conclusie

Het is aangeraden om uw elektrische installatie te beschermen tegen overspanning. Nu u de risico’s van bliksem beter begrijpt, kunt u passende beschermingsmaatregelen nemen. Aarzel niet om een gekwalificeerde professional te contacteren, zodat u nog lang van uw elektrische toestellen kunt genieten. Wacht niet tot een onweersbui toeslaat om actie te ondernemen; neem nu de nodige maatregelen om uw woning te beschermen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto