Ajusto
slimme verlichting
04 nov. 2021

Alles wat u moet weten over slimme verlichting

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Al meer dan een eeuw doen we het licht aan met een schakelaar. Met de komst van slimme verlichting is dit tijdperk voortaan verleden tijd. Slimme verlichting is innovatief, eenvoudig en praktisch, maakt ons leven gemakkelijker en biedt ons een breed scala aan mogelijkheden. Het is een manier van leven die veel Belgen al hebben aangenomen en waar ze geen spijt van hebben.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting, dat is geautomatiseerde verlichting. Het is een eenvoudige technologie waarmee u de verlichting in uw woning bedient via een smartphone of een tablet.

Deze verlichting wordt ook wel domotica-verlichting genoemd en staat u toe om de verlichting in uw woning te controleren, te automatiseren en te programmeren.

Via een applicatie op uw smartphone of tablet kunt u de verlichting bedienen. De lampen zijn verbonden met het internet en werken volgens een smarthome-protocol.

Hoe werkt het?

De ledlampen in huis zijn aangesloten op het internet (draadloos of via de kabel). U kunt ze ook aansluiten op de Bluetooth van uw toestel. Met behulp van een mobiele app op uw telefoon bent u verbonden met het verlichtingssysteem van de hele woning en kunt u alles vanop afstand bedienen.

Slimme verlichting is een innovatieve technologie die het dagelijkse leven gemakkelijker maakt. Het helpt ook het energiebeheer van uw woning te optimaliseren. Dankzij de mobiele app of een afstandsbediening kunt u het licht aan- of uitdoen zonder dat u zich hoeft te verplaatsen.

En bent u even niet thuis? Dan kunt u de uren waarop de lampen moeten aan- of uitgaan vooraf naar wens instellen. U kunt zelfs de lichtsterkte in een kamer aanpassen.

Wat zijn de voordelen?

De technologie evolueert en dergelijke innovaties doen steeds meer hun intrede in onze woning. Onze woning wordt slimmer (smarthome) en dat heeft vele voordelen.

Het eerste en belangrijkste voordeel is dat u uw energieverbruik onder controle kunt houden.

Met het systeem kunt u in dezelfde ruimte meerdere lichtpunten tegelijk aansturen. U kunt de lichten dimmen en de kleurtemperatuur naar wens aanpassen. U hebt ook de mogelijkheid om per kamer uw voorkeuren op te slaan. In combinatie met een bewegingsdetector kunt u de lichten zo programmeren dat deze in een bepaalde situatie aan- of uitgaan via het "If This Then That"-principe. Zo gaat het licht bijvoorbeeld uit als er na vijf minuten geen beweging meer is in een kamer. Bij beweging gaat het automatisch weer aan.

Slimme verlichting verbetert uw wooncomfort dankzij de centrale aansturing van uw verlichtingssysteem. U bespaart kostbare tijd doordat u dagelijks terugkerende taken kunt programmeren. En het systeem is niet alleen eenvoudig in gebruik, het is ook gemakkelijk te installeren.

Hoe zit het met de installatie?

Slimme verlichting kan u 70% op uw energiefactuur laten besparen, op voorwaarde dat ze goed geïnstalleerd is. Voor de installatie is het daarom belangrijk een beroep te doen op een gekwalificeerde vakman.

België kent heel wat gekwalificeerde technici voor wie domotica geen geheimen heeft. Zij zullen u helpen bij de keuze van de beste toestellen. Ze kunnen u ook raad geven over de prijzen en de strategische plaatsen voor de installatie van de toestellen. De specialist zal de nodige werken ook afstemmen op uw behoeften.

Een beroep doen op een gekwalificeerde specialist is niet alleen een kwestie van kwaliteit, maar ook van veiligheid.

Zoals bij elke elektrische installatie kan een fout in de installatie schade veroorzaken en tot brand leiden. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat u vertrouwt op een specialist die u het hele proces bijstaat.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto