Ajusto
opstijgend vocht
05 mei 2022

Opstijgend vocht: hoe voorkom ik schade?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Het kan uw woning beschadigen en ook uw gezondheid lijdt eronder. Het is belangrijk om te weten wat opstijgend vocht precies is, zodat u het probleem tijdig herkent en snel kunt aanpakken.

Wat is opstijgend vocht?

We spreken van opstijgend vocht als water uit de grond ‘opstijgt’ en in de muren van uw woning loopt. Dit vochtprobleem komt vooral voor in oudere woningen, aangezien de materialen die vroeger werden gebruikt, geen barrière tegen vocht vormen. Steen en andere pre-industriële materialen zijn namelijk ‘capillair’, wat betekent dat ze water uit de grond opnemen. Als er dan geen waterdichte barrière is of als de barrière gebrekkig is, kan het water tot in de muren doordringen.

Hoe herkent u opstijgend vocht?

Vochtigheidsproblemen hebben vele oorzaken, van infiltratie van water tot lekken en condensatie van waterdamp. Vocht kan zich vastzetten in de vloer, in behang dat beschadigd raakt, in plinten die loslaten of in verf die afbladert. U kunt vochtigheidsproblemen herkennen aan muffe geuren, schimmel en vochtige plekken op de muren die tot een meter hoog kunnen zijn.

Opstijgend vocht kan zich zowel op de binnen- als buitenmuren van uw woning vastzetten. Denkt u dat u last heeft van opstijgend vocht? Dan kunt u een expert inschakelen die u helpt de oorzaak van het probleem te vinden. Met zijn deskundigheid en gedegen advies, helpt hij u het probleem te begrijpen en stelt hij de juiste oplossing voor. De kosten van de opsporing door een specialist worden meestal gedekt door de verzekering, afhankelijk van de dekkingsvoorwaarden.

De gevolgen van opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan schadelijk zijn en belangrijke gevolgen hebben voor een woning en de bewoners. De stabiliteit van het gebouw komt in gevaar en de muren kunnen zwaar beschadigd raken. De schade aan de muren is zichtbaar en de muren verzwakken of barsten.

Vocht kan ook leiden tot gezondheidsproblemen bij gevoelige mensen, zoals chronische verkoudheden, keelpijn, gewrichtspijn en ademhalingsproblemen. Ten slotte hebben vochtigheidsproblemen economische gevolgen. Lucht die vochtig is, is moeilijker te verwarmen en dat kan zich vertalen in een hogere energiefactuur.

Oplossingen tegen opstijgend vocht

Er zijn verschillende manieren om opstijgend vocht te behandelen. Alles hangt af van de staat van uw woning en uw budget. Wij bespreken de twee meest voorkomende technieken.

Bij de eerste techniek wordt er een vochtwerende gel of vloeistof in de muren gespoten. Hiervoor worden er niet zo ver van de grond gaten in de muur geboord om zo een waterdichte barrière te maken. Het principe achter deze techniek is vrij simpel, maar de uitvoering vereist toch vakkennis.

Bij de tweede methode wordt er een waterdichte barrière aangebracht tussen de muren. Er worden sleuven in het metselwerk gemaakt en uw muur wordt volledig onder handen genomen. Voor deze techniek is het bijgevolg erg belangrijk dat u een beroep doet op de ervaring en vakkennis van een professional. Hij zal u begeleiden en helpen het opstijgende vocht op een duurzame manier aan te pakken.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto