Ajusto
waterleidingen bevriezen
07 mrt. 2024

Hoe voorkomt u dat uw waterleidingen bevriezen?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Tijdens de winter kan het gebeuren dat uw waterleidingen bevriezen. En dat is vervelend, want de schade en kosten kunnen snel oplopen. In deze gids leggen we u de risico’s van bevroren buizen uit en vertellen we u hoe u uw waterleidingen kunt beschermen.

Waarom zijn bevroren leidingen slecht?

Wanneer het kwik onder nul gaat, kunnen waterleidingen bevriezen. Dat gebeurt vooral in gebouwen waar de buizen slecht geïsoleerd zijn of blootgesteld worden aan koude luchtstromen. Bevroren water zet uit, waardoor de druk in de leidingen toeneemt en ze kunnen breken of barsten. Om dat te vermijden, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en snel te reageren.

Preventieve stappen om uw waterleidingen te beschermen

Preventie is de beste manier om schade door bevriezing te vermijden. Zorg er eerst en vooral voor dat uw buizen geïsoleerd zijn, en dan vooral die in onverwarmde ruimtes zoals de zolder, garage en kelder. Gebruik hoogwaardige isolatiematerialen om het risico op bevriezing te beperken.

Ook regelmatig onderhoud is verstandig. Laat lekken inspecteren en repareren voordat de winter begint, om te voorkomen dat water zich kan ophopen.

Een andere nuttige tip is om een klein straaltje water uit uw kranen te laten lopen tijdens extreem koude nachten. Stromend water bevriest namelijk minder snel. Het helpt ook om de temperatuur in uw woning constant te houden, ook ’s nachts of wanneer u afwezig bent.


Bevroren buizen herkennen en herstellen

Zijn uw leidingen toch bevroren? Dan kunt u de schade beperken door snel te reageren. Als er nauwelijks water uit de kraan komt of er rijp om een buis ontstaat, kan dat betekenen dat die bevroren is. Sluit de hoofdwateraanvoer in dat geval onmiddellijk af om de druk te verminderen en de schade te minimaliseren. Breng daarna zachte warmte toe, bijvoorbeeld met een haardroger, om de buis te ontdooien. Gebruik nooit een open vlam.

Het belang van een professional

Ondanks alle preventieve maatregelen moet u voor sommige loodgietersproblemen een professional inschakelen. Een gekwalificeerde loodgieter kan een nauwkeurige diagnose stellen en duurzame oplossingen aanreiken, vooral bij verregaande bevriezing van de buizen. Hij of zij kan ook diepgaande inspecties uitvoeren en gepersonaliseerd onderhoudsadvies geven. Zo kunt u met een gerust hart verder en weet u dat uw leidingwerk in goede handen is.

Conclusie

Tijdens de wintermaanden moet u voorkomen dat uw waterleidingen bevriezen. Door deze tips te volgen en een gekwalificeerde professional in te schakelen voor inspecties en reparaties, kunt u de ongemakken en kosten voorkomen die gepaard gaan met kapotte leidingen. Onthoud, een beetje voorbereiding kan u veel problemen besparen in de winter.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto