Ajusto
nieuwe woning
05 apr. 2022

Een nieuwe woning kopen: waar moet u op letten?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een nieuwe woning is altijd spannend. U begint een nieuwe fase in uw leven en bent voor een hele tijd vertrokken. Vóór u een woning koopt, is het belangrijk dat u even stilstaat bij een paar punten. Welke dat zijn en hoe u een mooi thuis vindt in België, vertellen we u in deze gids.

Bepaal samen met uw bank uw budget

Vóór u een woning koopt, moet u eerst en vooral uw budget vastleggen. Het budget is gewoonlijk de som van twee luiken: het geld dat u zelf bijeen gespaard heeft en het geld dat u van de bank leent.

De beste manier om uw budget te bepalen, is bijgevolg om een afspraak te maken met uw bankier. Hij zal samen met u uw dossier overlopen en berekenen welk deel van uw inkomen u maandelijks in een lening kunt investeren. Hij kijkt wat uw financiële draagkracht is en gaat een aantal concrete situaties met u simuleren.

Een woning kopen: pas op voor verborgen kosten

Als u een appartement wilt kopen, zijn er een aantal extra kosten die u niet uit het oog mag verliezen. Zo moet u verplicht naar een notaris gaan om een eigendomsakte te laten opstellen. De vergoeding van de notaris bedraagt tussen 7% en 9% van de waarde van de woning en omvat het werk van de notaris, maar ook diverse belastingen zoals overdrachtsrechten, enz.

Naast de kosten bij aankoop, zult u ook ongetwijfeld een aantal werken moeten uitvoeren. Denk aan isolatie, verwarming, elektriciteit, de gevel, de bouwschil, de leidingen, enz. Misschien moet u een nieuwe vloer leggen, een raam vervangen of een tussenwand slopen. Uiteraard wilt u ook uw appartement inrichten en heeft u toestellen en meubilair nodig. Vergeet dus niet dat uw appartement misschien € 100.000 kost, maar de werkelijke kosten hoger liggen!

Ontdek de omgeving en bekijk de bouwplannen

De omgeving speelt een belangrijke rol bij de aankoop van uw woning. Het is altijd een goed idee om de ligging van de woning te analyseren. Veel winkels, scholen en een goede verbinding met het openbaar vervoer zijn altijd een pluspunt, zelfs als de buurt daardoor wat lawaaieriger wordt.

Om goed te begrijpen hoe het gebouw ingedeeld is en werkt, is het ook altijd een goed idee om het reglement van mede-eigendom in te kijken. Zo kunt u snel achterhalen of er veel commerciële mogelijkheden zijn in de buurt.

Analyseer ten slotte de staat van de andere woningen en aarzel niet om met de buren te praten om een beeld te krijgen van de buurt. In het gemeentehuis kunt u ook altijd het bestemmingsplan opvragen om meer inzicht te verwerven in het bouwproject.

Laat een technische audit van uw woning uitvoeren

De totale kosten van een woning kunnen sterk variëren naargelang de prijs en de andere extra kosten achteraf. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig uw toekomstige woning te laten analyseren. Bij een technische audit bestudeert een ervaren architect de woning en gaat hij op zoek naar constructiefouten. Hij noteert de gebreken en informeert u grondig over de staat van de woning. Zo heeft u een correct idee van de werkelijke kosten en kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Een woning is een nieuwe stap, een droom die in vervulling gaat. En met de nodige investeringen, creëert u een veilig stekje waar uw gezin zich helemaal thuis voelt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto