Ajusto
stof verwijderen
08 mrt. 2021

Hoe verwijdert u al het stof na grote werken?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Werken aan uw huis gaan vaak gepaard met een positieve wending in uw leven: u trekt naar een nieuwe woonomgeving en past deze helemaal aan uw smaak aan, of u richt een nieuwe kamer in voor een toekomstig kind. Maar wie werken zegt, zegt ook vuil dat opgeruimd moet worden. Hier zijn onze tips en tricks om uw huis helemaal stofvrij te maken.

Welke werken kunt u aan uw huis uitvoeren?

Als u net een huis hebt gekocht, wilt u het vaak renoveren voordat u erin trekt. Als u een huis koopt, wilt u het opwaarderen. Of misschien wilt u gewoon de inrichting van uw huis veranderen. Ongeacht de klus die u voor ogen heeft, is het belangrijk dat u de tijd neemt om al uw behoeften grondig in kaart te brengen: van schilderwerk, tot loodgieterswerk, over de verwarming, de boiler, uw elektrische installatie, te herstellen of te installeren toestellen, airconditioning, een bewakingssysteem en diverse binnen- en buitenwerken. Er is altijd een gekwalificeerde vakman die aan al uw wensen voldoet. Op voorhand kunt u ook al de nodige maatregelen treffen om stof tijdens de werken te beperken.

Hoe kan ik stof tijdens de werken beperken?

Haal eerst en vooral al zo veel mogelijk meubels en voorwerpen uit de ruimte waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden. Verwijder zeker uw kleren en huishoudlinnen, anders zult u veel mogen wassen. Verpak alles zorgvuldig, in kartonnen dozen van goede kwaliteit en met noppenfolie om breekbare voorwerpen te beschermen. Bewaar uw spullen in een andere kamer of in een opslagruimte.

Vervolgens beschermt u de resterende meubels en de vloer met plastic folie. Om eventuele schokken op te vangen, kunt u ook een stoffen ondervloer als vloerbeschermer gebruiken. Deze oplossing is wel niet waterdicht.

Sluit de ruimte waar de werkzaamheden worden uitgevoerd zo veel mogelijk af van de rest van uw huis. Ventileer wanneer het kan om al een deel van het stof te verwijderen terwijl u bezig bent met de werken. Probeer ook op het einde van elke werkdag al een beetje schoon te maken. Vraag de gekwalificeerde vakman die u hebt ingehuurd ook gerust om de reiniging in zijn offerte op te nemen.

Tips en tricks om stof te verwijderen nadat het werk is gedaan

Verlucht, zoveel als nodig. Zet de ramen wijd open en gebruik, indien mogelijk, een ventilator die de lucht naar buiten blaast terwijl de lucht wordt ververst.

Daarna beginnen we met schoonmaken. Voor de eerste schoonmaakbeurt gebruiken we een vochtige doek om stof te verwijderen zonder dat het wegwaait. Wat plafonds en muren betreft, volstaat een eenvoudige veeg met een goed uitgewrongen dweil. Herhaal dit zo vaak als nodig is en ververs regelmatig uw water.

Voor uw vloer heeft u een zeer krachtige stofzuiger met filter nodig, die u kunt huren. Ook hier geldt dat u de filter regelmatig en zo vaak als nodig moet schoonmaken. Overgebleven verfsporen zijn gemakkelijk te verwijderen met nagellakverwijderaar. Als laatste maakt u alles nog eens overvloedig schoon met water.

Let extra goed op met boilers, radiatoren en alles wat elektrisch is, om voor de hand liggende veiligheidsredenen. Test bij alles dat met loodgieterij te maken heeft de aan- en afvoer en meld eventuele problemen meteen aan uw loodgieter om toekomstige waterschade te voorkomen. Het is aangeraden om uw werken altijd door een gekwalificeerde specialist te laten uitvoeren om onaangename verrassingen te voorkomen. Aarzel niet om een gratis offerte te vragen, zodat u samen kunt bespreken welke werken u wilt laten uitvoeren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto

Tags

ajusto