Ajusto
groendaken
04 apr. 2024

Groendaken: voordelen en installatie

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Groendaken komen steeds vaker voor in België. Ze geven leefruimtes een frisse uitstraling, maken steden gezonder en bieden een antwoord op verschillende problemen. Welke problemen dat zijn, lichten we in dit artikel toe. We geven ook tips om de installatie van een groendak vlot te laten verlopen.

De opkomst van groendaken in België

Groendaken of beplante daken zijn heel trendy op dit moment. Ze ogen mooi, maar bieden ook tal van voordelen voor het stedelijk milieu en de levenskwaliteit van de bewoners.

Ze verminderen de ecologische voetafdruk van gebouwen en absorberen warmte. En dat is goed nieuws, vooral in de strijd tegen stedelijke hitte-eilanden. Hun vermogen om de temperatuur te reguleren verbetert niet alleen het welzijn van de bewoners, maar draagt ook bij aan het algemene comfort van de stad.

De vele voordelen van groendaken

Een van de meest opmerkelijke voordelen van groendaken is hun isolatiekracht. In de zomer werken deze daken als een natuurlijk schild tegen hitte, waardoor er minder airconditioning nodig is. In de winter bieden ze een extra laag isolatie, zodat de warmte binnen blijft en u minder moet verwarmen.

Naast thermische isolatie spelen groendaken een belangrijke rol in het beheer van regenwater. In stedelijke gebieden kan water vaak niet weglopen langs de grond. Groendaken, daarentegen, helpen het absorberen en vasthouden. Zo raak het rioolsysteem minder snel overbelast en vermindert het risico op overstromingen. Ze zuiveren ook het water, wat een extra ecologische waarde creëert.

Een groendak aanleggen

De installatie van een groendak vereist specifieke planning en expertise. Voordat u aan het project begint, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de structuur van het gebouw het extra gewicht kan dragen. Een adequate waterdichting is essentieel om waterinfiltratie te voorkomen, en een effectief afvoersysteem is onmisbaar om overtollig water af te voeren.

Ook de keuze van de planten is een belangrijk aspect. De planten moeten aangepast zijn aan het Belgische klimaat. Idealiter vergen ze weinig onderhoud en geven ze uw woning een mooie uitstraling.

Reken op Ajusto

Het kan verleidelijk zijn om zelf uw dak te vergroenen. Toch is het beter om professionals in te schakelen. De experts van Ajusto zorgen ervoor dat alles vlot en correct verloopt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Ze beoordelen de haalbaarheid van uw project, helpen bij het kiezen van de juiste materialen en planten, en zorgen ervoor dat uw groendak functioneel en veilig. Als u dat wenst, kunnen ze u ook adviseren over het onderhoud van uw beplante dak, zodat u er lang van kunt genieten.

Conclusie

Groendaken hebben heel wat voordelen. Ze geven uw woning een leuke toets, helpen de natuur en isoleren. Kortom, ze dragen bij aan een aangenamere en gezondere leefomgeving. Als u overweegt om een groendak te plaatsen, moet u niet aarzelen om een gekwalificeerde professional in te schakelen. De experts van Ajusto begeleiden u graag bij dit proces. Een groendak is een stap naar een duurzame toekomst en een groene omgeving.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto