Ajusto
Gootsteen ontstoppen
23 jun. 2022

10 tips en tricks om uw leidingen te ontstoppen

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Er bevinden zich ongetwijfeld heel wat leidingen in uw huis. De kans dat er eentje ooit verstopt geraakt is reëel. Daarom geven we u 10 tips en trucjes om uw douche, lavabo, bad, toilet… te ontstoppen. En wat nog belangrijker is: we vertellen u graag hoe u in de toekomst kunt vermijden dat uw leidingen opnieuw verstopt raken.

Doorheen de jaren stapelt er zich heel wat vuil op in uw leidingen: haar, etensresten, oliën en nog tientallen andere kleine zaken. Aangezien u uw leidingen hoogstwaarschijnlijk niet erg vaak schoonmaakt, kan die vuiligheid al eens voor problemen zorgen.

Het water stroomt dan steeds moeilijker of zelfs helemaal niet meer door. Is dat ook bij u het geval? Lees dan zeker verder om te weten te komen hoe u een verstopping in uw leidingen kunt oplossen. Voor een aantal tips heeft u niet meer nodig dan enkele natuurlijke huishoudproducten die u sowieso in uw keuken heeft liggen.

1. De sifon (zwanenhals) schoonmaken

Allereerst kan het helpen om de sifon te reinigen. Dit kan u doen door eerst een opvangbak onder de sifon te plaatsen, zodat u het water kan opvangen. Schroef daarna de sifon los, maak de binnenkant schoon, plaats de afdichtingsring terug en draai de sifon zelf opnieuw vast.

2. Kokend water

Giet een grote emmer kokend water in de leiding. Het water zal vetten en zeepresten oplossen. Herhaal dat gerust drie tot vier keer om alle verstoppingen weg te halen.

3. Natriumbicarbonaat en witte azijn

Giet een half glas natriumbicarbonaat en een glas witte azijn in de leiding. Enkele uren later of de dag erna laat u dan warm water door de leidingen lopen.

4. Witte azijn met zout en natriumbicarbonaat

Giet het product op dezelfde manier door de leiding. Laat enkele uren of een nacht inwerken en giet opnieuw kokend water door de leiding.

5. Koffiegruis

Gebruik koffiegruis om uw leidingen preventief te behandelen, te ontvetten en om geurtjes te elimineren. Het enige wat u hoeft te doen, is een glas in uw leiding gieten en het geheel vervolgens op te lossen met warm water.

6. WC-ontstopper

Om uw leidingen snel ontstoppen, kan u een wc-ontstopper gebruiken. Let er wel op dat u dit hulpstuk niet gebruikt wanneer u al een chemische vloeistof in uw leiding heeft gegoten. Daardoor kunnen er namelijk spetters opvliegen en is er risico op brandwonden.

7. Rioolveer

Dit handigheidje moet u zeker in huis halen! Heeft u het toch niet liggen? Dan kan u ook een beroep doen op een Ajusto-specialist. Hij/zij komt u met plezier uit de nood helpen!

Het einde van de rioolveer is een soort ‘draad’ met een spiraalvormige lus waarmee u de verstopping gemakkelijk kan lostrekken. Een lange rioolveer met een zwengel is het gemakkelijkst om te gebruiken.

8. Hogedrukreiniger

U kan ook altijd een speciale set kopen of huren om uw leidingen te ontstoppen. Deze bevat een zwengel en een speciaal reinigingsmondstuk. Als u niet vertrouwd bent met deze apparaten, laat u de ontstopping het best over aan een specialist die over het juiste materiaal beschikt.

9. Bijtend of caustische soda

Vermijd het gebruik van dergelijke producten zo veel mogelijk en gebruik ze met voorzorg. Draag steeds handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg er ook voor dat de ruimte goed kan verluchten.

Controleer of het product geschikt is voor de leiding die u wilt ontstoppen en de samenstelling van uw buizen. Meng ook nooit twee producten samen om de verstopping sneller te laten verdwijnen. Hierdoor activeert u een gevaarlijke chemische reactie. Meestal zijn deze producten niet geschikt voor uw toilet.

10. Een expert inschakelen

Als uw leidingen helemaal verstopt zitten en u alle trucjes al heeft geprobeerd, schakel dan zo snel mogelijk een vakman in. Vermijd het gebruik van chemische producten. Een Ajusto-specialist heeft uitgebreide ervaring en het nodige materiaal om verstopte leidingen op te lossen.

Tips om verstopte leidingen te vermijden

  • Installer een verwijderbaar rooster in de gootsteen in uw keuken om vuiligheid tegen te houden en te verwijderen.

  • Gooi etensresten in de vuilbak of op de composthoop en niet in de gootsteen.

  • Haal uw haren steeds uit de douche nadat u zich gewassen heeft of uw haar heeft gedroogd.

  • Maak de leidingen regelmatig schoon met zout en warm water. Laat de oplossing een nachtje intrekken of spoel éénmaal per maand met witte azijn.

  • Doe een beroep op een Ajusto-specialist om uw leidingen ontstoppen snel, efficiënt en voor lange tijd op te lossen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto