Ajusto
lek in de muur
02 nov. 2021

Een lek in de muur: wat nu?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een waterlek in de muur van uw woning kan al snel voor heel wat problemen zorgen. Er kunnen veel factoren aan de basis van deze situatie liggen, maar wat het probleem nu precies is, één ding staat vast: het lek moet zo snel mogelijk opgespoord worden. Wat doet u wanneer u geconfronteerd wordt met een waterlek in uw muur? Wij delen enkele zeer waardevolle tips in dit artikel.

De waarschuwingssignalen van een waterlek in uw muur

Waterlekken worden meestal niet op tijd opgemerkt. Leidingen zitten goed achter wanden verstopt en als er water wegstroomt, ziet u dat gewoonlijk niet. De plasjes water die ontstaan, zijn zo goed als onzichtbaar in het begin en de bron vrijwel onbereikbaar. Pas na verloop van tijd ziet u vochtsporen op de muur, merkt u dat uw behang begint te hangen of ontdekt u schimmelvlekken.

Lekken ontstaan vaak om en rond uw sanitair. Een aansluiting kan beschadigd zijn, een leiding gebarsten of een kraan defect. Ook een slecht onderhouden dak is een veelvoorkomende oorzaak van lekken.

Maar wat de oorzaak ook is, het is ten zeerste aangeraden om een gekwalificeerde specialist in te schakelen. Hij spoort de bron van het lek op, herstelt het en voorkomt erger. Hij is de enige die over de nodige bekwaamheden beschikt om uw leidingen zonder barsten te herstellen.

Technieken om een waterlek op te sporen

Zodra u vermoedt dat er een lek in uw woning is, moet u de watertoevoer afsluiten en bij uw verzekeringsmaatschappij nagaan of ze de schade en de herstelwerkzaamheden dekt.

Bevindt het lek zich in een muur? Dan kan de bron makkelijk gevonden worden door de vochtigheidsgraad op verschillende plekken op de muur te meten. Het is een veelgebruikte techniek door gekwalificeerde specialisten, want de vochtigheidsgraad is altijd hoger in de buurt van een lek. Zodra de specialist de bron heeft gevonden, zet hij zijn analyse verder met meer geavanceerde diagnostische middelen. Hij gebruikt bijvoorbeeld infraroodcamera’s, ultrasone trillingen of kleurstoffen om lekken nauwkeuriger op te sporen. Hij achterhaalt de exacte locatie en de aard van het waterlek, zonder onnodige vernielingen.

Via ultrasone trillingen kan de specialist precies horen waar het lek zich bevindt, zelfs als het onder beton zit. Dankzij de infraroodcamera herkent hij temperatuurschommelingen in uw leidingnet meteen. Het is perfect mogelijk om alle leidingen die door uw muren lopen (warmwaterleiding, koudwaterleiding, verwarming) van elkaar te onderscheiden en aan te geven waar het lek vandaan komt.

Uw verzekering dekt vaak de kosten

Afhankelijk van het soort verzekering dat u hebt afgesloten, komt uw verzekeringsmaatschappij tussen in de kosten voor het opsporen van een lek. Bent u niet zeker? Neem dan zeker contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Zij geeft graag meer informatie en legt u ook uit welke procedure u moet volgen. In het algemeen geldt dat een erkende specialist steeds een verslag over het lek opstelt. Dit verslag stuurt u vervolgens naar uw verzekeringsmaatschappij, die het schadegeval onderzoekt. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het verslag correct opgesteld wordt door de loodgieter.

Als alles in orde is, worden de herstelkosten voor de waterschade aan de muur gedekt door uw verzekering. In sommige noodgevallen mag u op eigen kosten wel enkele preventieve ingrepen zelf doen.

Weet ook goed dat een offerte gratis is en dat de offerte u steeds ter goedkeuring wordt voorgelegd vóór een specialist aan de slag gaat.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto