Ajusto
voorschot
14 jan. 2021

Wanneer mag een specialist een voorschot vragen voor zijn werken?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Een voorschot is tegenwoordig essentieel voor professionals die een werkovereenkomst willen sluiten. Om ervoor te zorgen dat ook u goed begrijpt wat een voorschot inhoudt, vertellen we u in dit artikel de meerwaarde van een voorschot voor de samenwerking en de formaliteiten die ermee gepaard gaan.

Wat betekent een voorschot eigenlijk voor een gekwalificeerde specialist?

In principe legt een gekwalificeerde specialist zijn opdrachtgever steeds een offerte voor vóór hij met de werken begint. Op deze offerte staat een overzicht van de uit te voeren werken, het materiaal dat hiervoor nodig is, de arbeidskrachten en de duur van de werkzaamheden.

Daarnaast vermeldt hij op de offerte ook het bedrag van de uitgaven en het voorschot dat u moet betalen. Maar waar wordt dit voorschot precies voor gebruikt? Het antwoord is eenvoudig: met dit voorschot kan de specialist al het materiaal aankopen dat hij nodig heeft voor de werkzaamheden. Het voorschot is ook een blijk van vertrouwen tussen beide partijen. De professional weet meteen dat de klant betrouwbaar is. Daartegenover staat dat de opdrachtgever op de hoogte blijft van de voortgang van de werken.

In de praktijk wordt het totaalbedrag van de factuur meestal in twee of drie delen betaald. Een eerste voorschot betaalt u voor de werken beginnen. Tijdens een belangrijke fase, zoals de installatie van elektriciteitverwarming of sanitair, kan dan een tweede voorschot gevraagd worden. Het derde deel betaalt u op het moment dat de werken afgerond zijn en komt overeen met het resterende bedrag.

Bij alle twee of drie de delen geeft de professional precies aan wanneer en hoe u het voorschot moet betalen. Zo toont hij zijn klanten dat al het geld volledig in het project geïnvesteerd wordt. En de klant weet van zijn kant precies wat er gebeurt op de werf.

Aan welke voorwaarden moet een voorschot voldoen?

Een voorschot vormt een belangrijk deel van een overeenkomst, maar daarnaast mag niet uit het oog worden verloren dat een voorschot aan heel wat criteria moet voldoen. Vóór het voorschot bijvoorbeeld berekend wordt, moet de klant een gedetailleerd overzicht van de werken ontvangen.Pas wanneer de klant akkoord gaat met de offerte die de gekwalificeerde specialist heeft opgesteld, kunnen beide partijen het bedrag van de eerste storting bespreken. Als de professional voorstelt dat het offertebedrag in drie schijven betaald wordt, kunnen de voorschotten 10 % of 30 % van de totale kosten van de werkzaamheden bedragen. Verwacht de professional dat het bedrag in twee schijven betaald wordt? Dan kan het voorschot 30 % tot 50 % van de totaalprijs bedragen. De rest wordt dan betaald bij levering van het product. Om uzelf goed in te dekken, is het overigens altijd aangeraden om een bewijs van het voorschot te vragen.

Bij Ajusto zien we erop toe dat onze specialisten steeds een definitieve offerte opsturen en u vervolgens voldoende bedenktijd gunnen. Vóór we aan de werken beginnen, wachten we met andere woorden uw definitieve beslissing af. Zodra u akkoord gaat met de offerte, kunnen we afhankelijk van het soort werken een voorschot vragen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto