Ajusto
lek leidingen
24 nov. 2022

Hoe vindt u een lek in uw leidingen?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Neemt uw waterverbruik al een tijdje zonder enige reden toe en u heeft de indruk dat sommige kamers natter zijn? Dan zit er waarschijnlijk ergens een lek in uw leidingen. Met deze stappen kunt u zelf een lek in uw woning opsporen.

Een waterlek opsporen

Voor u een waterlek kunt herstellen, moet u het natuurlijk eerst vinden. Pas daarna kunt u het zelf proberen op te lossen of u kunt het probleem toevertrouwen aan een loodgieter. Er zijn verschillende manieren om een lek in uw leidingen op te sporen.

Nagaan of er een lek is

Eerst moet u zeker weten dat u een lek hebt. Ga naar uw watermeter en noteer de cijfers die u ziet verschijnen. Enkele uren later keert u terug naar uw watermeter en vergelijkt u de meetstanden. Ondertussen verbruikt u natuurlijk geen water. Als de cijfers anders zijn, hebt u waarschijnlijk een lek.

Een lek in uw toilet opsporen

Sanitaire voorzieningen zijn vaak gevoelig voor lekken. Zo spoort u een toiletlek op:

  • Open het reservoir van uw toilet en luister goed. Als u een klein sissend geluidje hoort, dan zit het lek waarschijnlijk ergens op dit niveau.

  • U kunt ook wat kleurstof in het reservoir gieten. Zo kunt u controleren of het water niet direct in de wc-pot sijpelt omdat het spoelmechanisme niet goed sluit.

Een lek in uw leidingen en muren opsporen

Lekken in leidingen zijn niet altijd even makkelijk op te sporen, zeker niet als u een groot buizennet heeft. Toch zijn er een aantal trucjes om een lek te vinden:

  • Heeft u een plattegrond van alle leidingen in uw huis? Ga dan eens langs alle muren waar er een buis achter zit en kijk of ze vochtig zijn. Focus op de knooppunten, want hier zitten gewoonlijk de meeste lekken.

  • Ziet u vochtplekken die er vroeger niet waren? Dan heeft u waarschijnlijk een lek in de muur. Bij sommige wandbekledingen vallen vochtplekken trouwens extra hard op. Denk aan behang of lambrisering die loskomt, van kleur verandert, begint te ruiken enz. Soms gaat een lek in de muur gepaard met een lek in het plafond: er ontstaan in dat geval ook vochtvlekken op het plafond. De luchtvochtigheid van de ruimte neemt snel toe en bij grote lekken kan er zelfs water uit het plafond naar beneden lopen.

Reken op een bekwame loodgieter om uw lekken op te sporen

Als u geen uitwendige tekenen van lekken vindt, neemt u het beste contact op met een gekwalificeerde loodgieter. Hoe sneller het lek wordt hersteld, hoe kleiner de schade aan uw huis.

Een gecertificeerde loodgieter kan heel snel de bron van het lek vinden. En dankzij de professionele technieken die hij gebruikt, hoeft hij ook uw muren en leidingen niet te beschadigen. Eerst en vooral voert hij een lekdetectie uit, waarmee hij de exacte locatie en de omvang van het lek vaststelt. Daarna herstelt hij de kapotte leiding en lost hij het lek zo snel mogelijk op. In de meeste gevallen verstoren deze herstelwerkzaamheden nauwelijks uw dagelijkse leven.

Een gecertificeerde loodgieter is overigens ook de enige professional die u een deskundig rapport kan bezorgen. Dit document bevat een gedetailleerd verslag van het lek en de schade die het heeft veroorzaakt. Als u dit indient bij uw verzekeringsmaatschappij, kunt u een vergoeding vragen voor de waterschade.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto