Ajusto
reflexen waterlek
21 feb. 2023

De juiste reflexen bij een waterlek

Xavier
Door Xavier
 • Leestijd: 2 minuten

Een waterlek kan snel tot aanzienlijke schade aan uw woning en uw bezittingen leiden. Het is daarom belangrijk om snel te reageren en de juiste maatregelen te nemen. In dit artikel geven we u enkele tips om een waterlek in uw woning doeltreffend op te lossen.

Wat te doen bij een waterlek?

Bij een lek is het belangrijk om snel te reageren om te voorkomen dat de situatie verergert. Hier zijn de eerste stappen die u moet nemen:

 • Draai de hoofdkraan van uw woning dicht door deze tegen de klok in te draaien. Dit zal het waterstroom stoppen en de schade beperken.

 • Als het lek zichtbaar is, plaats dan een bak onder het lek om het lekkende water op te vangen. Dit zal voorkomen dat het water op de grond terechtkomt en schade veroorzaakt.

 • Als het lek ernstig is of als u het lek niet kunt vinden, bel dan onmiddellijk uw waterbedrijf. Een gekwalificeerde technicus kan snel de oorzaak van een lek identificeren en het probleem repareren.

Hoe kan ik een waterlek vinden?

Het is niet altijd gemakkelijk om een waterlek te vinden. Hier zijn enkele tips:

 • Als het lek zichtbaar is, volg dan gewoon het lekkende water tot aan de bron.

 • Als het lek niet zichtbaar is, controleer dan of u een ongewone stijging van uw waterverbruik heeft. Dit kan een aanwijzing zijn van een lek.

 • U kunt ook een lekkagedetector gebruiken. Dit is een apparaat dat lekken kan opsporen door een geluidssignaal of een lichtflits te geven wanneer het vocht detecteert.

Hoe kan ik waterlekken voorkomen?

Het is mogelijk om lekken te voorkomen met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen:

 • Controleer regelmatig de staat van uw leidingen en vervang ze als ze versleten of beschadigd zijn.

 • Laat uw warm water- en verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden door een gekwalificeerde professional. Dankzij dit onderhoud kunt u eventuele problemen op tijd detecteren voordat ze tot lekken leiden.

 • Gebruik geen chemische of schurende producten om uw leidingen te reinigen. Deze producten kunnen leidingen beschadigen en lekken veroorzaken.

 • Als u lange tijd weg bent van huis, draai dan de hoofdkraan dicht en leeg uw leidingen. Dit zal lekken door vriesweer voorkomen.

Wie kan ik contacteren bij een lek?

Bij een lek is het aan te raden om uw waterbedrijf te contacteren. Als u een huurder bent, aarzel dan niet om uw verhuurder of syndicus te contacteren om het lek te melden. Als u een eigenaar bent, kunt u ook een loodgieter inschakelen om het lek te repareren.

Conclusie

Een waterlek kan aanzienlijke schade aan uw woning en uw bezittingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om snel te reageren en de juiste maatregelen te nemen. Om lekken te voorkomen, is het aan te raden om regelmatig de staat van uw leidingen te controleren, uw warm water- en verwarmingsinstallatie jaarlijks te laten onderhouden door een gekwalificeerde professional en geen chemische of schurende producten te gebruiken om uw leidingen te reinigen. Bij een lek mag u niet aarzelen dan niet om uw waterbedrijf of een loodgieter te contacteren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto