Ajusto
badkamer
15 dec. 2021

Hoe richt je een kleine badkamer in?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Is uw badkamer kleiner dan 5 m²? Dan kan de inrichting een grote uitdaging zijn. Gelukkig bestaan er heel wat oplossingen om uw badkamer niet alleen praktisch, maar ook comfortabel in te richten. Wij geven u alvast enkele tips over de uitrusting, het meubilair en de decoratie, zodat u uw ruimte zo optimaal mogelijk kunt benutten.

Kies voor een douche

Met een douche wint u tot 2 m² ten opzichte van een traditioneel bad. Idealiter kiest u voor een vierkante of halfronde douchecabine en laat u die door een vakman in een hoek van de badkamer installeren. Sluit de douche af met schuif- of vouwdeuren, zodat u ook geen onnodige beweegruimte verliest bij het instappen.

Wilt u toch liever een badkuip? Dan bestaan er modellen die speciaal voor kleine badkamers zijn ontworpen:

  • Badkuipen met een geïntegreerd douchegedeelte ;

  • Zitbaden;

  • Hoekbaden, rechthoekige baden, asymmetrische baden of ronde baden.

Plaats multifunctionele meubels

In een krappe badkamer beperkt u het meubilair beter tot het strikt noodzakelijke. Vermijd dus banken, stoelen en andere overbodige elementen die onnodig veel ruimte innemen. In plaats daarvan kunt u investeren in één of twee modulaire of multifunctionele meubelen om elke vierkante meter optimaal te benutten.

Opbergmeubels met een geïntegreerde lavabo of wasbak zijn ideaal voor smalle ruimtes. Vrijstaande lavabo’s, die vaak breder zijn, nemen meer plaats in. Handdoekradiatoren en spiegelkasten zijn ook goede, ruimtebesparende opties.

Ga voor hoge, ondiepe meubels

Aarzel niet om in de hoogte te werken wanneer u uw badkamer inricht. Zo heeft u extra opslagruimte en dat ondanks een kleiner vloeroppervlak. Wandkasten en hoge kasten zijn ideaal voor wie meer opslagcapaciteit zoekt.

Hou er wel rekening mee dat u beter ondiepe modellen kiest om zoveel mogelijk ruimte vrij te houden. Is er niet veel plaats? Kies dan voor planken of open kasten die gemakkelijk toegankelijk zijn. Deuren bewegen namelijk naar buiten en zorgen ervoor dat u minder bewegingsvrijheid hebt. Ook nissen of planken in de douchecabine zijn aangeraden.

Kies lichte kleuren

Lichte kleuren of pastelkleuren zijn bijzonder geschikt voor kleine ruimtes: wit, ecru, crème, linnen, taupe, grijs, blauw, lichtgroen ... Deze tinten zijn niet alleen elegant en tijdloos, ze weerkaatsen ook nog eens het licht en wekken de illusie van een grotere ruimte. Lichte kleuren zijn altijd een goede zet, of u ze nu gebruikt op de muren of voor de meubels.

Niets houdt u echter tegen om contrasten aan te brengen en zo de ruimte te structureren. Een donkerdere kleur op een muur of zelfs op de vloer kan meer volume en diepgang creëren. Om harmonie te bewaren in de badkamer, is het wel aangeraden om met niet meer dan drie kleuren te experimenteren.

Focus op licht en transparantie

Kleine badkamers hebben vaak weinig lichtinval en soms geen ramen. Als er te weinig daglicht binnenvalt, is het belangrijk meer kunstlichtpunten te installeren. Aarzel niet om meerdere spots aan het plafond en aan de wand te hangen, of om de randen van spiegels te verlichten om schaduweffecten te vermijden.

Om de badkamer zo licht mogelijk te maken, kunt u ook transparante materialen gebruiken voor uw meubilair en uitrusting. Glas is duurzaam en esthetisch en laat ook heel wat licht door. Als uw badkamer voorzien is van een toilet, kunt u deze afscheiden met een halve wand met daarop een glazen bovenwand of glasblokken.

Heeft u hulp nodig bij het ontwerpen en inrichten van uw badkamer? Vertrouw op een gekwalificeerde vakman en vraag meteen een gratis offerte aan.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto