Ajusto
daglicht
06 dec. 2021

Vijf tips voor meer daglicht in huis

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het comfort en het welzijn in huis. Helaas is het in sommige woningen niet altijd mogelijk om van veel daglicht te genieten. Gelukkig zijn er manieren om dit te verhelpen.

Kies voor lichte verftinten

Al u meer natuurlijk licht in huis wil, moet u eerst en vooral het aantal lichte oppervlakken die licht weerkaatsen vergroten. Sommige kleuren weerkaatsen namelijk onvoldoende licht. Het gaat hierbij dan om donkere kleuren, maar ook minder donkere kleuren kunnen bijdragen aan een duistere, weinig comfortabele sfeer.

Is de verf op uw muren niet licht genoeg? Dan kunt u deze vervangen en zo het probleem oplossen. Het is overigens niet nodig alles wit te verven als u niet zo van deze kleur houdt. Geel, pastelkleuren, beige en andere heldere kleuren zijn ook perfect mogelijk. Ze absorberen niet te veel licht en doen uw ruimte meteen groter lijken.

Creëer meer reflecterende oppervlakken

Heldere, reflecterende oppervlakken zijn een goede oplossing als u veel hoeken hebt. Hiermee verspreid u het licht namelijk in alle hoeken van uw interieur. Een voorbeeld: u heeft een woonkamer met een raam en daarachter schuilt een minder goed verlichte eetkamer. Een goed geplaatste spiegel kan in dat geval meer licht naar uw eetkamer sturen.

Ook heldere, lichtgekleurde vloer- of wandtapijten helpen om het daglicht optimaal te verspreiden. Hetzelfde geldt voor kroonluchters en andere weerkaatsende verlichting. Als ze gemaakt is van materialen zoals glas, kristal of helder metaal, maakt ze uw interieur een pak lichter.

Plaats een dakraam

Bij een dakraam wordt er een opening gemaakt in het plafond of een buitenmuur om een schemerige ruimte te verlichten. Zijn reflecterende wand vangt het licht van buiten op en verspreidt het in de ruimte. Wanneer u een dakraam wilt laten plaatsen, moet u rekening houden met binnenwerk. U schakelt ook het beste een professional in. Het is een ingewikkelde klus, maar hij is zijn geld meer dan waar. Met een dakraam profiteert u namelijk van nog meer daglicht.

Installeer een glazen wand

Zorgt een muur ervoor dat het daglicht niet tot in uw woonkamer of keuken kan doordringen? Dan kunt u die vervangen door een glazen wand. Een glazen wand is lichter, kan makkelijk worden verwijderd en is transparant. Ideaal om meer licht door te laten! Het vervangen van een massieve wand door een glazen wand is ook een mooie kans om uw interieur wat op te frissen. Het glas oogt chic en modern en valt meteen in de smaak.

Installeer lichten in plaats van zichten

Als uw huis te weinig licht opvangt doordat er onvoldoende openingen zijn, kunt u dit op een slimme manier oplossen. In België is het volgens het burgerlijk wetboek namelijk toegestaan om naar de buren gerichte ramen te plaatsen.

Als een raam rechtstreeks uitgeeft op het huis van uw buur, moet het raam zich op een bepaalde minimumafstand van het erf van uw buur bevinden. Heeft u rechtstreeks uitzicht, dan moet u minstens 1,9 meter afstand bewaren. Is het uitzicht onrechtstreeks, d.w.z. dat u zich voorover moet buigen om het erf van uw buur te zien, moet u het raam op minstens 60 cm plaatsen.

Weet echter dat deze wet niet van toepassing is op openingen die enkel licht doorlaten. U mag met andere woorden lichten plaatsen, zelfs als ze zich zeer dicht bij het erf van uw buur bevinden. Lichten kunnen gemaakt zijn van ondoorzichtig of doorschijnend glas en u moet ze bedekken met een metalen rooster. U kunt ook openingen in de muren maken en deze afdekken met glasblokken.

Met al deze tips geniet u van meer daglicht en weet u ook hoe u uw interieur kunt opfrissen. De meeste klusjes zijn echter binnenhuiswerken die de tussenkomst van een gekwalificeerde vakman vereisen. De beste manier om een specialist te vinden is door een offerte voor uw project aan te vragen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto