Ajusto
elektriciteit
24 dec. 2020

Hoe wordt u elektricien in België?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Een elektricien zorgt voor alle elektrische componenten van een gebouw. En aangezien het vak voortdurend verandert, beschikt een elektricien ook over mooie toekomst- en ontwikkelingsperspectieven.

Een beroep in volle ontwikkeling

Een elektricien ontfermt zich over elektrische kabels en apparatuur in zowel particuliere woningen als bedrijven. Hij installeert ze, onderhoudt ze en repareert ze. Daarnaast staat deze gekwalificeerde professional ook in voor de gelijkvormigheid van elektrische installaties. Hij zorgt er met andere woorden voor dat installaties veilig kunnen worden gebruikt en innovatie een plaats krijgt in ieders woning.

Het takenpakket van een elektricien is heel uitgebreid: van het onderhoud en de configuratie van robots voor industriële toepassingen tot de installatie van beveiligings-, airconditionings-, communicatie- of alarmsystemen. De elektricien is niet alleen actief in de telecommunicatiesector, maar kan ook terecht in de elektromechanica, automatisering, chemie of zelfs voedselverwerking.

Opleiding elektriciteit

In België zijn er verschillende manieren om elektricien te worden. Zo bieden veel middelbare scholen gespecialiseerde richtingen aan met een focus op elektriciteit. Deze cursussen vinden overdag plaats en worden typisch georganiseerd in het 5e en 6e jaar van de middelbare school.
Verschillende middelbare scholen bieden daarnaast ook werkplekleren of duaal leren aan voor elektriciteit, waarbij theoretische vakken en stage in een bedrijf elkaar afwisselen.

Ook andere opleidingscentra, zoals Syntra, bieden trajecten aan waar duaal leren centraal staat. De cursussen worden overdag of 's avonds gegeven. De weken zijn verdeeld in een tot twee dagen theorie, gevolgd door drie tot vier dagen praktijkstage.

Een andere manier om het beroep te betreden, is via de hogeschool. Hier kunt u een driejarige bachelor in de elektromechanica volgen. Wie verder wil studeren, kan bovendien in twee jaar tijd een masterdiploma in de elektromechanica behalen.

Tot slot kan al wie zich wil opleiden of heroriënteren bij het volwassenenonderwijs terecht. Deze cursussen vinden overdag of 's avonds plaats en na maximaal drie jaar ontvangt u een certificaat.

Een basisopleiding met veel praktijkstage is een goede manier om snel de arbeidsmarkt te integreren, maar weet dat een gekwalificeerde elektricien zich in heel uiteenlopende domeinen en sectoren kan specialiseren.

Certificeringen

Een residentiële elektricien werkt gewoonlijk bij particulieren en helpt hen om de installaties in hun woning gelijkvormig te maken. Een industriële elektricien sluit daarentegen industriële apparatuur aan en verzorgt alle onderhouds- en herstelwerken. De tertiaire elektricien werkt in winkels, ziekenhuizen en zelfs in de administratieve sector.

Het grote voordeel van het vak, is dat een elektricien over talloze ontwikkelingsmogelijkheden beschikt. Zo kan hij zich specialiseren in meer geavanceerde technologieën of doorgroeien tot teamleider of controletechnicus.

Vaardigheden

Een bekwame elektricien staat bekend om zijn grondige kennis van de wetgeving met betrekking tot elektriciteit, bedradingstechnieken en veiligheidsvoorschriften. Hij stelt zonder moeite bedradingsschema’s op en weet ze ook in een oogopslag te interpreteren. Ten slotte is hij bekwaam en vindingrijk en gaat hij grondig te werk.

Door de grote vraag naar elektriciteitsprofessionals, zit een getalenteerde elektricien nooit om werk verlegen. Bent u zelf op zoek naar een gekwalificeerde professional? Reken dan zeker op Ajusto. Wij werken samen met de beste elektriciens.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto