Ajusto
toilet
20 dec. 2021

Enkele technieken om uw toilet te ontstoppen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Er is niets vervelender dan een toilet dat verstopt is! Een verstopt toilet is gewoonlijk het gevolg van meerdere ongelukkige handelingen. Gelukkig zijn er verschillende methoden om uw toilet snel te ontstoppen.

Loodgietersgereedschap

Bent u een ervaren doe-het-zelver? Dan kunt u het nodige loodgietersgereedschap aanschaffen om de situatie onder controle te krijgen. U vindt al het nodige materiaal in een doe-het-zelfzaak.

Een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een courant loodgietersinstrument dat ook nog eens makkelijk te gebruiken is. Dankzij de verdikking aan het uiteinde, kunt u de verstopping makkelijk wegduwen. Steek de veer in de afvoerbuis en blijf duwen en draaien tot de verstopping uiteindelijk verdwijnt.

Een ontstopper

Een ontstopper is verreweg het meest toegankelijke instrument voor iedereen. Bovendien is hij gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat u hoeft te doen is de ontstopper naar omhoog en naar beneden duwen tot de verstopping weg is. Heeft u geen ontstopper in huis? Ook de hals van een plastic fles doet wonderen.

Huishoudproducten

Heeft u geen zin om uw toilet handmatig te ontstoppen? Dan brengen huishoudproducten soelaas. Deze zijn wel minder doeltreffend als u met een grote verstopping zit.

De klassieke heetwatermethode

De heetwatermethode is heel doeltreffend, zowel voor uw toilet als voor uw gootsteen. Laat water koken en giet het direct in het toilet. Wacht een paar minuten om de verstopping te verhelpen.

Appelazijn

Appelazijn is een echte topper in het huishouden. Om uw toilet te ontstoppen, kookt u 0,5 liter appelazijn met 1 liter water. Giet het mengsel rechtstreeks in de kom en wacht twintig minuten. Spoel door om de verstopping te verhelpen.

Natriumbicarbonaat en azijn

Natriumbicarbonaat en azijn zijn twee doeltreffende middeltjes als u met een verstopping zit. Giet evenveel natriumbicarbonaat als azijn in het toilet. Het mengsel lokt een chemische reactie uit en er ontstaat schuim. Dat schuim beweegt zich door de afvoerleiding en verhelpt de verstopping. Giet na 30 minuten warm water in het toilet om de afvoerleiding te reinigen.

Ontstoppingsproducten uit de supermarkt

U vindt tegenwoordig heel wat chemische middeltjes in de winkel. Deze zijn zeer doeltreffend en zorgen voor een snel resultaat. Wel moet u goed opletten wanneer u chemische producten gebruikt. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken en zijn niet erg milieuvriendelijk. Om problemen te vermijden, draagt u een masker en handschoenen wanneer u uw toilet ontstopt. Lees de gebruiksinstructies op het etiket grondig, want elk product heeft zijn eigen gebruikswijze.

Doe een beroep op een professionele loodgieter

Als u alles al geprobeerd hebt zonder resultaat, of als het probleem zich blijft voordoen, moet u een professionele loodgieter contacteren. Hij beschikt over het nodige gereedschap om uw probleem snel op te lossen. Bovendien kan hij u gratis advies geven over hoe u dit soort problemen in de toekomst kunt voorkomen.

De beste manier om een verstopping te voorkomen, is overigens door een paar goede gewoontes aan te nemen. Gooi bijvoorbeeld nooit afval in uw toilet. En onderhoud uw toilet regelmatig. Ook een loodgieter kan uw leidingen regelmatig komen onderhouden.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto