Ajusto
elektrische overbelasting
22 dec. 2021

De gevaren van elektrische overbelasting

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De elektrische leidingen in uw woning zijn gewoonlijk ontworpen om één enkel toestel van elektriciteit te voorzien. Hun capaciteit is in het algemeen evenredig met de grootte van het huis. Het is dus belangrijk om uw elektrische installatie niet te overbelasten, want dat kan ernstige gevolgen hebben.

Wat is elektrische overbelasting?

We spreken van elektrische overbelasting als er te veel elektriciteit door uw elektrische leidingen stroomt. Uw elektriciteitsinstallatie bestaat uit meerdere elektrische draden die stopcontacten (waarop u toestellen aansluit), lichtschakelaars enz. voeden.

Als een van die draden of de hele installatie overbelast raakt (doordat een elektrisch apparaat te veel stroom verbruikt of doordat er te veel toestellen energie verbruiken), kan de installatie de hoeveelheid stroom niet meer aan. De leidingen zijn dan overbelast.

Elektrische draden zijn normaal gezien breed genoeg om een normale en regelmatige hoeveelheid elektriciteit te verplaatsen. Zijn de draden te dun of worden ze te intensief gebruikt, ontstaat er overbelasting.

Hoe herkent u elektrische overbelasting en wat zijn de gevolgen?

Overbelasting kan zich op verschillende manieren uitten:

- rook bij het aansluiten van een apparaat

- gesmolten elektrische draden

- stroomuitval door een gesprongen zekering

De gevolgen van elektrische overbelastingen verschillen van installatie tot installatie:

- Als uw installatie oud is, kan de overbelasting oververhitting veroorzaken en de draden doen smelten. Als hier niets aan gedaan wordt, kan er snel brand uitbreken.

- Als uw installatie nieuw is, is ze uitgerust met zekeringen: deze regelaars die aan het begin van elke elektrische leiding zijn geplaatst sluiten de stroomtoevoer af bij oververhitting. Ze voorkomen incidenten.

Hoe vermijdt u elektrische overbelasting? Enkele goede gewoontes

Om ervoor te zorgen dat uw installatie niet oververhit, is het een goed idee om enkele dagelijkse gewoontes aan te nemen:

- Zorg ervoor dat stopcontacten niet overbelast raken: beperk het aantal stopcontacten dat u tegelijkertijd gebruikt en vermijd gelijktijdig gebruik van meerdere apparaten op één stopcontact.

- Voorkom overbelasting door zo weinig mogelijk energievretende apparaten te gebruiken, zoals wasmachines, waterkokers, vaatwassers, ovens, stoomgeneratoren, enz.

Welke maatregelen kunt u nemen om gevaar te vermijden?

Ga op voorhand na of uw elektrische leidingen de juiste afmetingen hebben door deze door een vakman te laten controleren. Alleen een elektricien kan uw elektrische installatie analyseren en bepalen of het al dan niet nodig is om reparaties uit te voeren, verbeteringen aan te brengen of gewoon een upgrade uit te voeren. De federale overheid beveelt een dergelijke audit overigens aan bij het verkopen of verhuren van een woning, maar ook als onderhoudsroutine.

Ontdekt u dat uw systeem niet is afgestemd op uw dagelijks verbruik? Dan kunt u overwegen om advies te vragen bij een elektricien. Dat is bijvoorbeeld een goed idee als u een zeer krachtige computer gebruikt, een reeks huishoudelijke apparaten in dezelfde ruimte gebruikt, enz. Een specialist kan u adviseren en, indien nodig, uw installatie verbeteren met nieuwe stopcontacten of sterkere leidingen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto