Ajusto
gevaren elektriciteit
05 dec. 2023

De gevaren van doe-het-zelven in elektriciteit

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Het kan verleidelijk zijn om elektriciteitswerken in uw woning zelf uit te voeren, zeker als u zo geld kunt besparen. Toch moet u weten dat dat niet zonder risico is. In België gelden er bovendien strenge normen rond elektrische installaties en het is belangrijk dat u die normen volgt. In dit artikel overlopen we de klusjes die u beter aan een professional toevertrouwt. We leggen uit welke risico’s gepaard gaan met elektrische klusjes en wat het voordeel van werken met een specialist is.

Wat zijn de risico’s bij elektriciteitswerken?

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder elektriciteit in onze woning. Maar elektriciteit kan ook gevaarlijk zijn. Simpele fouten kunnen leiden tot brand, schokken of zelfs de dood. In België zijn elektrische installaties streng gereglementeerd en het is belangrijk dat u de normen volgt.

Welke projecten vertrouwt u beter toe aan professionals?

De installatie van nieuwe stopcontacten

Als u nieuwe stopcontacten wilt creëren, is het sterk aangeraden om een erkende elektricien in te schakelen. Die zorgt ervoor dat de stopcontacten correct worden bedraad en voldoen aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften.

Het aanpassen van de zekeringkast

Een zekeringkast aanpassen is een complexe taak die heel wat expertise vereist. Een professionele elektricien kan u helpen om uw elektrische installatie te moderniseren, op een manier die beantwoordt aan de elektriciteitsnormen.

Het oplossen van problemen met uw elektriciteit

Wanneer u te maken krijgt met problemen zoals kortsluiting, terugkerende stroomstoringen of blootliggende draden, is het raadzaam om een professional te laten komen. Hij of zij zal het probleem onderzoeken en oplossen. Bovendien beschikt hij of zij over het benodigde gereedschap en de kennis om de reparaties veilig uit te voeren.

De voordelen van een professional

Maximale veiligheid

Veiligheid is de belangrijkste reden waarom u een professional zou moeten inschakelen. Gekwalificeerde elektriciens zijn getraind om veilig met elektriciteit te werken. Ze kennen de veiligheidsprotocollen, dragen de juiste uitrusting en weten hoe ze het risico op elektrische schokken en brand kunnen minimaliseren.

Voldoen aan de normen

Professionele elektriciens zijn verplicht om de strenge normen voor elektrische installaties te volgen. Ze zorgen ervoor dat uw woning voldoet aan de geldende voorschriften en uw gezin veilig is. Ze zijn ook de enigen die een certificaat kunnen opstellen waaruit blijkt dat uw elektrische installatie aan de normen voldoet.

Besparingen op lange termijn

Hoewel het inhuren van een elektricien duur lijkt, kan dit op lange termijn geld besparen. Een correcte installatie betekent minder reparaties en minder brandrisico, wat zich vertaalt in minder kosten en meer gemoedsrust.

Evaluatie van het energieverbruik

Professionele elektriciens kunnen u ook helpen om uw energieverbruik te optimaliseren. Ze kunnen voorstellen doen om energie en zo geld te besparen op lange termijn.

Investeer in veilige elektrische installaties

Elektriciteitswerken mag u niet onderschatten. Er gaan namelijk een aantal risico’s mee gepaard. Om de veiligheid van uw woning en uw gezin te garanderen, is het essentieel om een gekwalificeerde professional in te schakelen voor alle elektrische klusjes. Er zijn veel ervaren, professionele elektriciens die u met plezier helpen.

Aarzel niet om contact op te nemen met Ajusto voor uw elektriciteitswerken. Onze specialisten stellen veiligheid voorop.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto