Ajusto
oplaadpunt
01 dec. 2021

Thuis een oplaadpunt installeren: de voor- en nadelen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Nu de markt voor elektrische auto's in een ongekend tempo groeit, overweegt u er misschien een te kopen. Maar misschien vraagt u zich ook af hoe u uw elektrische auto moet opladen? Openbare laadpalen vinden steeds meer ingang in België, maar momenteel volstaan ze nog niet om aan de groeiende vraag te voldoen. Een laadpaal thuis is in dat geval een goed idee en wat de voor- en nadelen zijn, ontdekt u hier!

Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

U kunt een elektrische auto of hybridewagen in theorie perfect opladen aan een gewoon stopcontact. Toch is het beter als u een echte laadpaal installeert. Het vermogen van een klassiek stopcontact is namelijk laag, met extreem lange oplaadtijden tot gevolg. Een laadpaal, daarentegen, bespaart u tijd. Momenteel heeft een elektrische wagen tussen de drie en zes uur nodig om op te laden. Met een laadpaal thuis hoeft u zich bijgevolg geen zorgen meer te maken over openbare laadpalen en hun beschikbaarheid. En laadt u uw wagen ’s nachts op? Dan hoeft u ook niet meer nodeloos te wachten.

Bovendien wint u niet alleen tijd en comfort. Een laadpaal is veiliger dan een traditioneel stopcontact, dat kan oververhitten. Het is namelijk niet ontworpen om gedurende lange tijd zo'n grote hoeveelheid stroom te leveren. Een laadpaal heeft een speciale, beschermde lijn. En er is meer: u bespaart ook nog eens geld! Wanneer u uw elektrische wagen thuis oplaadt, profiteert u van een voordelig tarief. Uw elektriciteit is goedkoper dan aan een openbare laadpaal. Bovendien evolueert de wetgeving voortdurend om particulieren aan te moedigen in een laadpaal te investeren.

Particuliere laadpalen: wat zijn de nadelen?

Wanneer u een laadpaal in huis haalt, neemt uw elektriciteitsverbruik natuurlijk toe. Uw energieleverancier kan u in dat geval vragen uw energiecontract aan te passen. Heeft u zonnepanelen? Dan zal uw factuur aanzienlijk dalen.

Een andere drempel voor de installatie van een particuliere laadpaal is de kostprijs. De paal is een echte investering, die afhankelijk van de aard tussen de 500 en 1500 euro kan bedragen. Toch loont het op lange termijn de moeite, want uw eigen elektriciteit is nog altijd goedkoper dan de elektriciteit aan een openbare laadpaal. Elektrische modellen kunnen overigens steeds verder rijden en trekken een nieuw publiek aan. Een laadpaal zorgt er dan ook voor dat de waarde van uw woning stijgt.

Een elektrische laadpaal installeren: 3 tips voor u begint!

Wilt u een laadpaal installeren? Dan moet u eerst de locatie kiezen. Wilt u hem liever in uw garage installeren? Of wilt u het toestel liever buiten plaatsen? Het is belangrijk om even stil te staan bij de locatie, want niet alle leveranciers bieden dezelfde mogelijkheden. Vergeet ook de spanning van uw elektriciteitsnet niet controleren. In sommige regio’s in België is de installatie ingewikkelder.

Naast de spanning, moet u ook de aard van uw net controleren. Als u driefasenstroom hebt, zal de laadsnelheid hoger zijn. Heeft u een kleine stadsauto? Dan bent u na twee uur al helemaal goed.

Ten slotte kunt u bij de FOD Financiën nagaan of u kunt profiteren van belastingvermindering. Dankzij nieuwe wijzigingen in de wet kunt u profiteren van een belastingvermindering die kan oplopen tot 1.500 euro per laadpaal. Met dit voordeel wil de overheid particulieren aanmoedigen om laadpalen in huis te halen en België zo klaar te stomen voor een groter elektrisch wagenpark.

Aarzel niet om contact op te nemen met een gekwalificeerde vakman. Hij stelt met plezier een gratis offerte op voor de installatie van uw laadpaal thuis.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto