Ajusto
belang onderhoud airconditioning
30 mrt. 2023

Het belang van jaarlijks onderhoud van uw airconditioning

Quentin
Door Quentin
 • Leestijd: 2 minuten

Airconditioning is essentieel voor al wie op zoek is naar een comfortabele temperatuur in huis. Maar wist u dan zo’n toestel ook onderhouden moest worden? Een keer per jaar moet u het toestel controleren en schoonmaken zodat het goed kan blijven werken en langer meegaat. In dit artikel leggen we u uit waarom het belangrijk is om uw airconditioning elk jaar te onderhouden.

Waarom is het belangrijk om elk jaar uw airconditioning te onderhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om uw toestel jaarlijks te controleren:

 • U verbetert de prestaties van uw apparaat: regelmatig onderhoud kan helpen om de prestaties optimaal te houden. Door de filters te reinigen en de onderdelen te controleren, zorgt u ervoor dat uw toestel vlot blijft werken en er geen koude of warmte verloren gaat.

 • U voorkomt dure problemen: door uw airconditioning regelmatig te controleren, kunt u potentiële problemen opsporen voordat ze te ernstig worden en uw portefeuille gevoelig raken.

 • U verlengt de levensduur van uw apparaat: een goed onderhouden toestel gaat vaak langer mee. Eventuele problemen worden namelijk tijdelijk verholpen, waardoor u langer kunt genieten van een frisse ruimte.

Wat houdt een jaarlijks onderhoud van uw airconditioning in?

Een jaarlijks onderhoud van uw airconditioning omvat meestal de volgende elementen:

 • Reinigen van filters: de filters van uw airconditioning moeten regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat ze verstopt raken en om een goede luchtcirculatie te behouden.

 • Controle van de druk: de druk van uw airconditioning moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze correct is en uw apparaat efficiënt werkt.

 • Controle van de elektrische componenten: de elektrische componenten van uw airconditioning moeten worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn en om het risico op kortsluiting te verminderen.

 • Reinigen van verdamper en condensor: de verdamper en condensor van uw airconditioning moeten worden gereinigd om te voorkomen dat ze verstopt raken en om een goede warmte-uitwisseling te garanderen.

 • Controle van de prestaties van uw apparaat: tijdens het jaarlijkse onderhoud zal uw airconditioningtechnicus ook de prestaties van uw apparaat controleren. Dat doet hij of zij om ervoor te zorgen dat het efficiënt werkt en om te voorkomen dat er onnodig warmte of koude verloren gaat.

 • Bijvullen van de koelvloeistof : airconditioning heeft koelvloeistof nodig om te koelen. Tijdens een onderhoud zal een erkende specialist de vloeistof aanvullen, zodat u weer voor een jaar goed bent. Let op: deze stap mag enkel door een erkende specialist gedaan worden. U mag dit dus niet zelf doen.

Hoe kiest u een airconditioningtechnicus voor het onderhoud van uw apparaat?

Het is belangrijk om een gekwalificeerde en professionele airconditioningtechnicus te kiezen voor het onderhoud van uw apparaat. Hieronder overlopen we enkele zaken waarop u kunt letten wanneer u een specialist zoekt.

 • Zorg ervoor dat de technicus erkend en ervaren is: het is belangrijk om een technicus te kiezen die professioneel is opgeleid en ervaring heeft met het onderhoud van airconditioning. Hij of zij moet ook erkend zijn.

 • Vraag referenties aan vrienden en kennissen: misschien kent u wel iemand die een positieve ervaring heeft met een airconditioningsspecialist? Ook klantenreviews kunnen helpen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van iemands werk.

 • Controleer of de technicus verzekerd is en een geldige vergunning heeft: zorg ervoor dat de technicus die u inhuurt verzekerd is en een geldige vergunning heeft. Zo bent u beter beschermd in geval van een ongeval of problemen met uw apparaat.

 • Aarzel niet om offertes te vergelijken: vraag offertes op bij verschillende technici om de prijzen te vergelijken en de technicus te kiezen die het beste bij uw budget past.

Conclusie

Het jaarlijkse onderhoud van uw airconditioning is essentieel om ervoor te zorgen dat uw toestel lange tijd goed blijft werken. Een onderhoud helpt namelijk de prestaties van uw apparaat te verbeteren, de levensduur te verlengen en problemen te voorkomen die uw comfort kunnen aantasten. Het is belangrijk om een erkende en professionele airconditioningtechnicus te kiezen, onder meer door de kwalificaties te controleren, referenties op te vragen en offertes te vergelijken. Als u goed voor uw airconditioning zorgt, kunt u het hele jaar door genieten van een comfortabele en aangename omgeving.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto