Ajusto
isolatiewerken
11 aug. 2022

4 makkelijke isolatiewerken die u zo kunt doen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer u woning niet optimaal geïsoleerd is, kunnen er koudebruggen ontstaan die warme lucht laten ontsnappen. Gelukkig hoeft u geen grote werken uit te voeren om de meest acute problemen op te lossen. Met een paar eenvoudige klusjes komt u al een heel eind!

Uw dakisolatie optimaliseren

De eerste plaats waar de koude binnendringt, is het dak. Een goede dakisolatie is bijgevolg belangrijk om uw woning comfortabeler te maken en energiekosten uit te sparen. Ga naar uw zolder en kijk wat u kunt doen. Als er openingen tussen de latten zijn, kunt u die dichten met isolatietape. Is uw vloer bovendien van beton? Dan kunt u hem bedekken met een dikke laag polyurethaanschuim.

Openingen beter isoleren

Er ontsnapt heel wat warmte langs oude of niet goed afgedichte ramen en deuren. Er zijn een aantal manieren om de isolatie te verbeteren, zonder dat u grote werken hoeft uit te voeren. Zo kunt u een extra isolerende rand uit siliconen of schuim toevoegen of uw huidige randen vervangen. De randen sluiten tochtopeningen en kieren af, zodat de lucht niet kan circuleren en warmte niet kan ontsnappen. Wilt u een stap verdergaan? Dan kunt u uw ruiten ook bedekken met een isolatiefolie die de warmte binnenhoudt.

Het gordijn voor de ramen kunt u vervangen door een thermisch gordijn. De stof van thermische gordijnen is dikker en isoleert, zodat de lucht niet kan circuleren. Dergelijke gordijnen zijn ook ideaal om grote ruimtes op te splitsen. Let er wel op dat u het gordijn tot helemaal onderaan laat hangen.

Tocht het rond uw deuren? Dan kunt u een tochtrol aan uw deur leggen, tochtstrips onder de onderkant schuiven of een extra plintje leggen. De randen kunt u opvullen met polyurethaanschuim of voorzien van isolatieplaten.

Uw muurisolatie optimaliseren

Muren die met de buitenlucht in contact staan, moet goed geïsoleerd worden om warmteverlies te beperken, vooral in de winter. U kunt bijvoorbeeld twee lagen isolerende verf aanbrengen. Dat is makkelijk én betaalbaar. U brengt de verf gewoon als klassieke verf aan, met een spuitpistool, een kwast of roller. Isolerende verf legt een barrière over uw muren en kan zowel op binnen- als buitenmuren worden aangebracht. Het is even doeltreffend als een 20 cm dikke laag cellulosewatten of glaswol.

Een ander trucje dat goed werkt: plak aluminiumfolie op de wand achter uw radiatoren. En natuurlijk is het altijd een goede idee om holtes in uw muren op te vullen met korrels, vlokken of schuim. Doe dit wel enkel met holtes die minstens 5 cm breed zijn, zodat u voldoende manoeuvreerruimte heeft.

Uw vloerisolatie optimaliseren

De gemakkelijkste manier om uw vloer te isoleren is met een tapijt. Een tapijt geeft uw interieur niet alleen karakter, maar zorgt er ook voor dat er minder warmte kan ontsnappen. U kunt ook opteren voor een tapijt dat de hele ruimte bedekt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto