Ajusto
energie
20 dec. 2022

Hoe kunt u energie besparen?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Nu de winter in het land is, zien velen hun energieverbruik drastisch toenemen. Bovendien zijn de energieprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen, zowel voor elektriciteit als voor gas. Wat kunnen we dan doen om toch te besparen op onze energierekening en ondertussen ook onze energieprestaties te verbeteren?

Laat uw verwarmingsketel onderhouden door een professional

Verwarmt u uw huis op een traditionele manier? Dan moet u uw gas- of mazoutketel regelmatig laten onderhouden. Reken hiervoor altijd op een gekwalificeerde chauffagist, want alleen zo vermijdt u onaangename verrassingen. De meeste storingen tijdens de wintermaanden zijn namelijk het gevolg van eigenaren die hun eigen ketel willen onderhouden. Een eerste manier om geld te besparen is dus door grote schade te voorkomen. En daarvoor neemt u het beste contact op met een erkende chauffagist.

Maar waarom is het nu zo belangrijk om uw ketel te laten onderhouden? Een slecht onderhouden ketel verbruikt meer energie en gaat ook sneller kapot, wat dan weer extra kosten met zich meebrengt. Een goed onderhouden ketel bespaart u daarentegen tussen 8 en 12% op uw energierekening. Bovendien verdubbelt regelmatig onderhoud de levensduur van uw ketel.

Een andere, nog belangrijkere reden is de veiligheid van uw huis. Een slecht onderhouden gas- of mazoutketel maakt meer koolstofmonoxide aan. Dat is een geurloos gas dat dodelijk is wanneer u het te lang inademt. De boodschap is duidelijk: het is sterk aangeraden om uw ketel minstens één keer per jaar door een specialist te laten onderhouden.

Isoleer uw woning

Slecht geïsoleerde woningen verbruiken meer energie. Dat is natuurlijk algemeen geweten, maar het kan nooit kwaad om het nog eens te herhalen. Het is namelijk altijd mogelijk om uw woning nóg beter te isoleren: zo kunt uw dak bijvoorbeeld laten isoleren met glaswol. U moet ook niet bang zijn om uw dak té veel te isoleren, zodat er geen enkele luchtstroom kan passeren tussen het dak en de glaswol. Ook professionals zijn hier unaniem over: er bestaat niet zoiets als een dak dat te geïsoleerd is. De algemene overtuiging dat u nog een beetje lucht moet doorlaten om uw isolatie te laten ademen en schimmel te vermijden, klopt dan ook niet.

Aangezien warmte altijd stijgt, gaat een groot deel van de energie verloren via het dak (bijna 30%). Het is dus geen slecht idee om uw zolderruimte in te richten (als dat mogelijk is) of de zolder te isoleren met isolatievlokken of glaswol. Deze oplossingen zijn vaak zeer duurzaam en rentabel en leveren mooie besparingen op.

Een andere bron van warmteverlies zijn slecht geïsoleerde ramen. In sommige oudere woningen bestaan de ramen nog uit enkel glas of weinig efficiënte dubbele beglazing. Nieuwe ramen zijn dus vaak een goede oplossing om uw energieprestaties te verbeteren.

Conclusie

Wat we moeten onthouden, is dat een slecht onderhouden, slecht geïsoleerde woning en dus een woning waarin we maar weinig investeren op lange termijn meer kost. Ga dus niet te licht over het onderhoud van uw gas- of mazoutketel, maar schakel altijd een professional in. Denk er ook aan om de energieprestaties van uw woning te verbeteren door uw dak te isoleren of uw ramen te vervangen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto