Ajusto
elektriciteit renoveren
23 feb. 2023

Elektriciteit renoveren: stappen, budget en certificering

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

De elektriciteit renoveren is een belangrijke stap voor elke huiseigenaar of appartementseigenaar. Het stelt u namelijk in staat om het elektrische systeem van uw woning te moderniseren, de veiligheid en prestaties te verbeteren en eventueel energie te besparen. Maar voordat u aan dit soort project begint, is het belangrijk om te weten welke stappen u moet volgen, wat u mag verwachten op het vlak van budget en welke certificeringen nodig zijn.

Stappen om uw elektriciteit te renoveren

Haalbaarheidsstudie en in kaart brengen van uw elektriciteitsinfrastructuur

Voordat u aan de werken begint, is het cruciaal om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en uw elektriciteitsinfrastructuur in kaart te brengen. Zo kunt u de huidige staat van uw elektrische installatie controleren en bepalen welke werken er nodig zijn. Een analyse helpt ook om het benodigde budget te schatten. Het is aangeraden hiervoor een gekwalificeerde en erkende elektricien in te huren.

Vraag om vergunning en houd rekening met de geldende normen

In België moeten alle elektrische werkzaamheden door een erkende professional worden uitgevoerd, in overeenstemming met de geldende normen. Voordat u aan de werkzaamheden begint, is het daarom noodzakelijk om bij uw gemeente een vergunning aan te vragen en ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de veiligheidsnormen voor elektriciteit (AREI).

Kies uw materiaal en elektricien

Voor een succesvolle elektrische renovatie is het belangrijk om kwalitatief materiaal te kiezen en een professionele elektricien in te huren. Aarzel niet om meerdere offertes aan te vragen en de referenties en verzekeringen van het gekozen bedrijf te controleren.

Het budget dat u nodig heeft om uw elektriciteit te renoveren

Arbeidskosten

De arbeidskosten vormen over het algemeen het grootste deel van het budget voor een elektrische renovatie. Ze hangen af van de complexiteit van het werk en de duur. Gemiddeld kunt u rekenen op tussen de 40 en 60 euro per uur voor een professionele elektricien.

Kosten voor materiaal

De kosten voor materiaal hangen af van de kwaliteit van het materiaal en de hoeveelheid die nodig is. Budgetteer tussen de 500 en 2 000 euro voor het materiaal afhankelijk van de grootte van uw project. Het is aangeraden om de prijzen te vergelijken en kwalitatief goed materiaal te kiezen om de veiligheid en duurzaamheid van uw elektrische installatie te garanderen.

Beschikbare subsidies en financiële hulp

Er zijn verschillende subsidies en financiële hulp beschikbaar in België om eigenaren te stimuleren hun woning duurzaam te renoveren. Hieronder vallen bijvoorbeeld de hulp van de Agence wallonne pour l'efficacité énergétique (AWE), de Vlaamse Energie Maatschappij (VEM) of de Union des villes et communes de Wallonie (UVCW). Neem contact op met uw gemeente of deze agentschappen om te weten of u in aanmerking komt voor deze financiële hulp.

Verplichte certificering voor elektrische renovatie

Het conformiteitscertificaat

Zodra de elektrische renovatiewerkzaamheden zijn voltooid, is het verplicht om een conformiteitscertificaat te laten opstellen door een erkende elektricien. Dit document bevestigt dat de elektrische installatie van uw woning voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

Het EPC-certificaat

Het EPC-certificaat (energieprestatiecertificaat) is ook verplicht voor elke woning die te koop of te huur wordt aangeboden. Het meet de energieprestatie van uw woning en geeft advies om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Conclusie

Uw elektriciteit renoveren is een belangrijke stap om de veiligheid en prestaties van uw woning te verbeteren. Het vereist het volgen van bepaalde stappen, het voorzien van een geschikt budget en het respecteren van verplichte normen en certificeringen. Door een professionele elektricien in te huren en kwalitatief goed materiaal te kiezen, kunt uw er zeker van zijn dat uw elektrische renovatie succesvol en duurzaam is. Aarzel niet om u te informeren over beschikbare subsidies en financiële hulp om uw project te financieren.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto