Ajusto
dakisolatie
05 okt. 2020

Hoe kunt u uw dak doeltreffend isoleren?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Het isoleren van een dak is een slimme oplossing om de energieprestaties van uw huis te verbeteren. Bovendien verlaagt het niet alleen uw energiekosten, maar is ook een goede manier om het milieu te beschermen. In dit artikel zetten we graag een aantal tips en de beste methoden voor het isoleren van uw dak op een rijtje.

Zolder- en dakisolatie: van binnenuit of buitenaf?

Dakisolatie van binnenuit

Om uw dak zo goed mogelijk te isoleren, is het interessant en bovendien zeer kosteneffectief om uw dak van binnenuit te isoleren. Concreet betekent dit dat u net onder het gebint een isolatielaag aanbrengt. Alle ruimtes tussen het dak en de verschillende wanden worden bedekt met isolerende panelen. Om er zeker van te zijn dat uw dakisolatie het warmteverlies doeltreffend beperkt, moet u kijken naar het materiaal dat u gebruikt en de dikte. Glaswol is het meest gebruikte materiaal om van binnenuit te isoleren.

Bij eenlaagse isolatie brengt u de isolatie op de dakspanten aan. Kiest u voor tweelaagse isolatie, dan wordt er een eerste laag tussen de dakspanten gelegd en een tweede laag tussen de gordingen, boven op de eerste. Voor een goede ventilatie moet er een tussenruimte tussen beide lagen worden gelaten.

U moet wel weten dat dit type isolatie met een dikte van 20 tot 25 cm alleen mogelijk is als uw dakconstructie in perfecte staat is. Bovendien moet de isolatielaag worden bedekt met een plaat uit gips, hout of een ander materiaal. Tot slot moet de warmteweerstand minstens 6 m² K/W bedragen, ongeacht het aantal lagen of de dikte van de isolatie.

Dakisolatie van buitenaf

Isolatie van buitenaf is ongeveer drie keer duurder dan isolatie van binnenuit. De klus is namelijk een pak intensiever. Toch heeft het isoleren van buitenaf belangrijke voordelen. De afwerking is mooier, het gebint blijft zichtbaar en er zijn minder koudebruggen. De hoogte onder het plafond blijft ook behouden. Een ander voordeel van uitwendige isolatie is dat deze kan worden aangepast aan alle soorten daken. Het is ook beter geschikt is voor overvolle zolders.

Er zijn drie manieren om isolatie van buitenaf te plaatsen:

  • Sarking: hierbij worden er verschillende lagen (draagstructuur, dampscherm, isolatiepanelen, onderdakfolie, rasterwerken dakbedekking) rechtstreeks op de dakspanten aangebracht. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor hellende daken.

  • Isolatiepanelen: isolatiepanelen zijn heel makkelijk te plaatsen. Er worden grote blok van maximaal 2,5 m breed en 7 m lang op de dakconstructie geplaatst waarin alle isolatielagen al zijn vervat. Deze techniek is niet geschikt voor daken van industriële boerderijen.

  • Sandwichpanelen: hierbij worden er verschillende panelen die perfect in elkaar passen op uw dak gemonteerd. Het grote voordeel van sandwichpanelen is dat ze koudebruggen aanzienlijk verminderen.

Welke materialen heeft u nodig voor het isoleren en waterdicht maken van uw dak?

Er bestaan verschillende materialen waarmee u uw dak kunt isoleren. Zo kunt u kiezen uit:

  • Synthetische isolatiematerialen: deze zijn gemaakt van polyurethaanplaten, geëxtrudeerd polystyreen of aluminium. Ze worden gebruikt voor plafonds van plaatstaal, beton of bakstenen garages.

  • Natuurlijke materialen: ook wel plantaardig materiaal genoemd, zoals geëxpandeerde kurkplaten of houtvezels. Ze worden gebruikt voor daken van plaatstaal, baksteen of beton.

  • Minerale materialen: zoals steen- of glaswol. Minerale materialen zijn ideaal voor houten constructies. In dit geval is een dampscherm essentieel om problemen met de waterdichtheid te voorkomen.

Reken op een gekwalificeerde dakwerker

Om er zeker van te zijn dat de werken aan uw dak correct en esthetisch worden uitgevoerd en de constructie lang meegaat, is het aangeraden om een beroep te doen op een professional.

De dakwerker is een expert op het vlak van gebouwen. Hij is het beste geplaatst om de bouw-, renovatie-, isolatie- en onderhoudswerkzaamheden aan uw dak uit te voeren. Hij beschikt over de nodige verzekeringen. De dakwerker heeft alle expertise om dakwerken in alle veiligheid uit te voeren, waarbij hij elk risico op vallen vermijdt. Tot slot houdt een gecertificeerde dakwerker zich aan alle geldende normen. Hij zorgt ervoor dat de constructie waterdicht is en bovendien van hoge kwaliteit.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto