Ajusto
Dakgoten
19 okt. 2021

Hoe beschermt u uw dakgoten tegen gure weersomstandigheden?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De dakgoten, en in ruimere zin het dak, vormen het gedeelte van een woning dat het meeste aan de grillen van het weer wordt blootgesteld, aanzienlijk meer dan de gevels. Het is dus heel belangrijk dat u ze zo goed mogelijk beschermt en ze zeer regelmatig onderhoudt.

Waarom is het belangrijk om uw dakgoten te onderhouden?

Als u uw dakgoten niet regelmatig onderhoudt door bladeren en takken die erin terechtkomen te verwijderen, bestaat het risico dat de goten verstopt raken en het water overstroomt. In het ergste geval tasten deze overstromingen, afhankelijk van waar ze vandaan komen, de waterdichtheid van uw woning aan, met als gevolg dat er water begint binnen te sijpelen. In minder erge gevallen veroorzaakt de overvloed aan water lelijke vlekken op uw gevels. Dakgoten die overlopen, zijn overigens een van de meest voorkomende oorzaken van overstromingen.

Het is dus heel belangrijk dat uw dakgoten minstens twee keer per jaar worden schoongemaakt, in de herfst en de lente. U kunt dit perfect laten doen door een gekwalificeerde dakwerker. Zo’n grondige schoonmaakbeurt is bovendien het ideale moment om te controleren of uw dakgoten nog in goede staat zijn. Het is namelijk niet ongewoon dat bepaalde delen van de dakgoot beschadigd zijn en moeten worden afgedicht, opnieuw bevestigd of zelfs vervangen. Maar hoe weet u nu of uw dakgoten nog goed vastzitten? Wist u dat dakgoten vaak loskomen van de daklijst, louter door onachtzaamheid?

Hoe kunt u uw dakgoten beschermen tegen de weerselementen?

Om uw dakgoten te beschermen tegen slecht weer, kunt u een bladvanger plaatsen. Dit voorkomt dat er bladeren in de regenpijpen terechtkomen. U kunt ook een dakgootrooster over de volledige lengte van uw goten aanbrengen om te vermijden dat bladeren erin vallen en ze verstoppen.

Hoe onderhoudt u uw dakgoten?

Verwijder regelmatig alle bladeren en takken die zich ophopen, ook in moeilijk bereikbare hoeken. Het is ook een goed idee om het mos te verwijderen dat zich op uw dak heeft vermenigvuldigd. Als het opdroogt, valt het namelijk in uw dakgoot.

Maar pas goed op wanneer u uw goten en dak reinigt: veiligheid gaat boven alles! Zorg er steeds voor dat u over het nodige materiaal beschikt: steiger, hogedrukreiniger, valbeveiliging, dakgootborstel, schraper, schep en een gereedschapsgordel om uw handen vrij te houden. Wij raden u ten zeerste aan een dakwerker in te schakelen die weet hoe hij dit werk op hoogte moet aanpakken en die uw dakgoten indien nodig bovendien kan repareren.

Door een beroep te doen op een gekwalificeerde specialist, voorkomt u bovendien dat u uw dakgoten beschadigt, wat vaak gebeurt bij doe-het-zelfoplossingen. Een gekwalificeerde specialist kan u perfect adviseren naargelang het type dakgoot: PVC, aluminium, koper of zink. Maak ook zeker van zijn komst gebruik om hem de algemene staat van uw dak en uw daklijsten te laten controleren.

Hoe weet u vóór een lek of uw dakbedekking nog in perfecte staat is of dat u een gebroken of verschoven dakpan hebt? Alleen als iemand gaat kijken!

Vraag onze gekwalificeerde specialisten voor een gedetailleerde offerte die aangepast is aan uw behoeften! We raden u aan bij uw verzekeringsmaatschappij na te vragen welke onderhoudsverplichtingen u als huurder of eigenaar hebt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto