Ajusto
Bevroren leidingen
09 nov. 2021

Bevroren leidingen: wat moet u doen?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Bevroren leidingen vormen een groot probleem voor woningen. Elke winter opnieuw is het risico reëel. Maar wat moet u nu precies doen als uw leidingen bevroren zijn?

De eerste stappen bij bevroren leidingen

U draait de kraan in de badkamer open en stelt vol ontzetting vast dat er geen water uitkomt. Geen paniek, dit probleem valt perfect op te lossen. U hoeft slechts enkele stappen te ondernemen. Eerst en vooral moet u controleren of de vorst schade heeft aangericht. Ziet u scheurtjes? Dan is er vorstschade en mag u de leiding niet ontdooien. Dit kan de schade namelijk verergeren. Contacteer liever een gekwalificeerde loodgieter die de leiding snel kan herstellen en ontstoppen.

Ga in het geval van schade vervolgens op zoek naar de stopkraan en draai hem met de wijzers van de klok mee om hem te sluiten. De stopkraan zit meestal onder de lavabo. Toon de locatie van de stopkraan ook zeker aan de andere leden van uw gezin als u die kans heeft. Zo weet iedereen waar hij zit. Wacht in ieder geval niet tot de leiding ontdooit om verdere stappen te ondernemen, anders kan het nog erger worden. Vorst is namelijk een geduchte tegenstander: het tast koper en staal aan, de belangrijkste materialen waaruit onze leidingen zijn opgebouwd. Ga op zoek naar de door vorst aangetaste leiding of leidingen. Ziet u niets? Ga dan met uw hand over de leidingen om een stuk te vinden dat kouder aanvoelt dan de andere. Zodra u het getroffen stuk gevonden heeft, is het sterk aangeraden om alles in de buurt van de leiding, bijvoorbeeld uw meubels, te beschermen. Is dat niet zo eenvoudig? Bedek ze dan met plastic folie voor het geval de leiding barst.

Uw leiding is bevroren, maar er is geen zichtbare schade

Vindt u nergens schade? Dan kunt u de leiding ontdooien door een radiator in de richting van de leiding te laten blazen. Geduld is hierbij een schone zaak, want een leiding ontdooit natuurlijk niet in een oogwenk. Voor u uw leiding begint te ontdooien, is het wel belangrijk dat u de watertoevoer bij de meter afsluit en de toestand van de andere leidingen controleert. Die kunnen namelijk ook bevriezen. Zodra dit is gebeurd, kunt u voorzichtig een kraan openen. Neem een elektrische haardroger of een radiator en begin de leiding geleidelijk op te warmen. Opgelet: afhankelijk van het materiaal van de buis is het niet aangeraden te dicht met een elektrische haardroger te komen. Het verstandigste is een gekwalificeerde loodgieter in te schakelen, die uw leiding kan herstellen en ontstoppen.

Voorkomen is genezen

In geval van langdurige extreme koude is het aangeraden om een verwarmingskabel te gebruiken. Zo’n kabel vindt u gewoonlijk in middelgrote en grote doe-het-zelfzaken. Sluit de kabel aan op een stroombron en de kabel zorgt ervoor dat de temperatuur van de leiding nooit onder nul gaat en bijgevolg niet meer bevriest.

Een andere manier om uw leidingen tegen vorst te beschermen, is door openingen af te dichten. Glaswol en steenwol zijn hiervoor ideaal. Ook een multiplex ‘bekisting’ zorgt ervoor dat de temperatuur van de leiding boven 0°C blijft. U kunt isoleren met polystyreen, maar zeker niet met stro. Het verstandigste is nog steeds om een specialist in te schakelen. Een gekwalificeerde loodgieter kan uw leiding herstellen en advies geven dat is aangepast aan de specifieke kenmerken van uw woning.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto