Ajusto
Économies énergie climatisation
10 okt. 2023

Zo verlaagt u het energieverbruik van uw airconditioning

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer het warm is, is airconditioning ideaal om koel te blijven. Maar wie een airconditioningsysteem heeft, weet dat het toestel veel energie verbruikt. In dit artikel leggen we u uit hoe u het energieverbruik kunt verlagen en geld kunt besparen zonder aan comfort in te boeten.

Strategieën om het energieverbruik van uw airconditioning te verlagen

1. Kies het juiste airconditioningsysteem

Wanneer u een koelsysteem koopt, moet u letten op twee factoren: de grootte van het toestel en het energieverbruik. Ga op zoek naar een systeem dat past bij de grootte van de te koelen ruimte. Een te grote airconditioning zal meer energie verbruiken, terwijl een te kleine niet efficiënt koelt. Wat het verbruik betreft, is het aangeraden om een toestel met een energielabel A of hoger aan te schaffen. Dat verbruikt minder energie voor hetzelfde resultaat.

2. Gebruik het systeem slim

Stel uw airconditioning in op minimaal 24°C. Dat is een comfortabele temperatuur. Elke graad lager kan tot 10% meer kosten op uw energiefactuur. Aarzel ook niet om ventilatoren te gebruiken om de koele lucht te verspreiden en zo energie te besparen.

3. Onderhoud uw airconditioning regelmatig

Laat regelmatig de filters reinigen en aarzel ook niet om uw systeem elk jaar te laten controleren en onderhouden door een professional. Schone filters zorgen ervoor dat uw airconditioning efficiënt werkt, terwijl een professional problemen opspoort voor ze te groot worden.

Geavanceerde technieken om het energieverbruik van uw airconditioning te verlagen

1. Domotica

Een slimme thermostaat is een goede manier om geld te besparen. Het systeem leert namelijk wat uw voorkeuren zijn en past de temperatuur in huis automatisch aan. Wanneer u even niet thuis bent, zal de thermostaat uw airconditioning uitschakelen.

Afhankelijk van uw airconditioningsysteem kun u het ook programmeren om te werken tussen bepaalde uren. Zo vermijdt u dat uw woning gekoeld wordt wanneer er niemand thuis is.

2. Isolatie en afdichting

Een goede isolatie van de muren, het plafond en de vloer zorgt ervoor dat koele lucht binnenblijft. Let er ook op dat uw ramen en deuren goed afgedicht zijn. Uw airconditioning moet harder werken als er koele lucht via luchtlekken kan ontsnappen.

3. Gordijnen en luiken

Het kan een goed idee zijn om te investeren in isolerende gordijnen of luiken die de warmte buitenhouden. U kunt ze op de heetste uren van de dag sluiten, zodat uw airconditioning minder belast wordt.

Conclusie

Het is niet zo moeilijk om het energieverbruik van uw airconditioning te verlagen. Door te investeren in het juiste systeem, goede isolatie en regelmatig onderhoud kunt u redelijk wat geld besparen. Aarzel niet om de hulp van een gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij of zij kan u helpen om de juiste airconditioning te kiezen en zal ervoor zorgen dat die efficiënt werkt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto