Ajusto
elektriciteit aarding
03 okt. 2023

Waarom is aarding belangrijk?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Aarding is voor elke elektrische installatie cruciaal. Het beschermt namelijk uw woning en elektrische toestellen. In dit artikel leggen we uit wat aarding is, waarom het zo belangrijk is en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw elektrische installatie correct geaard is.

Wat is aarding?

Definitie

Bij aarding wordt uw elektrische installatie rechtstreeks verbonden met aarde. Mocht er ooit kortsluiting optreden of mocht uw installatie overspannen geraken, kan de elektriciteit veilig wegstromen naar de grond. Hierdoor is er minder risico op brand of elektrocutie.

Sleutelcomponenten

  • Aardgeleider: een draad die de elektrische installatie met de grond verbindt.

  • Aardingsrail: een component die alle aarddraden verbindt.

  • Aardingsonderbreker: speciaal stopcontact met een verbinding naar de aarde.

Waarom is aarding belangrijk?

Bescherming tegen overspanningen

Aarding beschermt uw elektrische apparaten tegen overspanningen en de schade die eruit voortvloeit. Ze gaan daardoor langer mee.

Meer veiligheid

Aarding verkleint het risico op elektrocutie en brand. Het beschermt dus de bewoners van een woning.

Conform met de wet

In België moet alle nieuwbouw verplicht geaard worden op een manier die voldoet aan de wettelijke normen. Die normen zijn er om bewoners te beschermen en te garanderen dat elektrische toestellen veilig gebruikt kunnen worden.

Hoe zorgt u ervoor dat uw elektriciteit correct geaard is?

Laat uw systeem inspecteren

Een gekwalificeerde elektricien kan uw aardingssysteem komen controleren en zorgt ervoor dat het voldoet aan de Belgische normen.

Gebruik kwaliteitsmaterialen

Hoe beter de kwaliteit is van de materialen die u gebruikt, hoe veiliger en duurzamer de installatie is.

Controleer regelmatig

Laat uw aarding regelmatig controleren, vooral na renovaties of wijzigingen aan uw woning. Zo bent u er zeker van dat alles correct werkt.

Doe een beroep op een gekwalificeerde professional

Het is belangrijk om uw elektrische installatie te aarden. Het beschermt namelijk niet alleen uw woning en elektrische toestellen, maar ook uzelf en de andere bewoners. Aarzel niet om uw elektrische installatie te laten controleren door een gekwalificeerde professional. Hij of zij zal ervoor zorgen dat alles correct geïnstalleerd en onderhouden worden.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto