Ajusto
assurance logement
03 feb. 2022

Een brandverzekering is vaak nuttig

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een brandverzekering of woonverzekering, zoals die vaak genoemd wordt, is niet verplicht. Veel eigenaars, mede-eigenaars en huurders sluiten er bijgevolg geen af. Toch is een brandverzekering heel nuttig. Ze beschermt namelijk niet alleen uw woning, maar ook uw bezittingen. En die zijn vaak meer waard dan we denken. Denk aan waardevolle bezittingen zoals een televisie, meubels, juwelen, schilderijen, fietsen, enz. Ontdek alles wat u moet weten over een brandverzekering.

Wat dekt een brandverzekering?

Een brand- of woonverzekering dekt hoofdzakelijk uw eigendom en uw burgerlijke aansprakelijkheid. Treedt er schade op aan uw woning? Dan zal uw verzekeringsmaatschappij u daarvoor vergoeden.

Een brandverzekering moet bij wet minstens derden beschermen en ze vergoeden wanneer ze schade lijden. Maar afhankelijk van de dekking, kunt u ook persoonlijk een vergoeding krijgen wanneer er schade optreedt.

Eigenaar

Wanneer u een woonverzekering afsluit, verzekert u uw huis en uw inboedel in geval van schade of vernieling. Een voorbeeld: uw woning staat in brand. U moet uw huis herbouwen en al uw bezittingen vervangen. In dat geval kunt u een beroep doen op uw verzekeraar.

Huurder

Ook als huurder kunt u een brandverzekering afsluiten. Met een verzekering voor huurders beschermt u uw persoonlijke inboedel. Ook als u werkzaamheden aan de woning uitvoert, dekt de verzekering u.

Mede-eigenaar

Bent u mede-eigenaar? Dan is het belangrijk dat u uw persoonlijke eigendommen beschermt. Met een woonverzekering dekt u uw privégedeelte en alle werken die u eraan uitvoert. Het is aan de syndicus om het volledige gebouw te verzekeren.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Een brandverzekering dekt uw burgerlijke aansprakelijk. Dat is alle schade die u toebrengt aan andere mensen, zoals letsels of materiële schade. Als uw huis bijvoorbeeld onder water loopt en het water ook het appartement van uw buurman binnen sijpelt, zal de verzekering uw burgerlijke aansprakelijkheid dekken. Ook als uw hond bij een vriend thuis een stoel verscheurt, kan de verzekering hem vergoeden.

Geld besparen met uw brandverzekering

Wilt u de premie voor uw brandverzekering naar beneden brengen? Er zijn heel wat eenvoudige ingrepen die u helpen een mooie prijs te onderhandelen.

Zo kunt u korting krijgen als u een alarmsysteem hebt dat op een centrale is aangesloten. Het alarm beperkt namelijk het risico op inbraak en brand. Ook bij nieuwe huizen ligt de kans op schade lager. Als u geld wilt besparen, kunt u een auto- en een woonverzekering combineren. En als u een systeem heeft dat waterlekken detecteert of de hoofdleiding vanzelf afsluit, geven de meeste verzekeringsmaatschappijen korting. Waarom? Waterschade komt vaak voor.

Natuurlijk verschillen de kortingen van verzekeraar tot verzekeraar.

Gemoedsrust

Een brandverzekering biedt veel gemoedsrust in geval van een schadegeval. Laat gerust eens een inventarislijst opmaken van uw persoonlijke bezittingen om een nauwkeurig beeld te krijgen van de totale waarde.

Heeft u werken gepland en wilt u de hulp inschakelen van een professionele vakman? Ajusto brengt u op elk moment in contact met specialisten. U kiest het tijdstip dat u het beste uitkomt en ontvangt een gratis offerte. Veel werken zijn gedekt door uw woonverzekering.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto