Ajusto
bijverwarming
25 feb. 2021

Wat is de zuinigste bijverwarming?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

De winter komt eraan en daarmee ook de grote koude. En dan is er niets aangenamers dan thuis warm te zitten en te genieten van een heerlijk avondje cocoonen. Misschien wel met een extra verwarmingselement aan uw zij, want dat is niet alleen zalig, maar ook nuttig. Het zorgt er namelijk voor dat u niet voortdurend uw hoofdverwarming moet aanzetten. De bijverwarming helpt u met andere woorden om sommige ruimtes te verwarmen wanneer de temperaturen nog niet volledig zijn gedaald. Maar welk type bijverwarming moet u nu kiezen en welke is het zuinigst? Wij lichten de verschillende modellen toe.

De houtkachel

Een houtkachel is een echte must. Het voornaamste voordeel is namelijk dat hij heel esthetisch oogt. Voor u het weet, raakt u helemaal betoverd door het prachte vlammenspel. Maar ook de praktische kant verleidt. Een houtkachel kan zowel als bijverwarming als hoofdverwarming worden gebruikt. Hij kan dus een geldbesparende investering zijn.

De gaskachel

De gaskachel is de meest gebruikte vorm van bijverwarming. De kachel wordt vooral gewaardeerd om zijn zachte prijs. Let wel op: sommige elektrische kachels kosten minder, maar verbruiken doorgaans meer. Een groot pluspunt voor dit toestel: het neemt zeer weinig plaats in en is vrij efficiënt. Het toestel is echter niet heel duurzaam, aangezien het niet-hernieuwbare energie verbruikt. Een gaskachel kan soms ook gevaarlijk zijn. Het risico op vergiftiging en brandwonden is namelijk groter dan bij elektrische bijverwarming.

De petroleumkachel

Een petroleumkachel is gevaarlijker, maar wordt nog zeer vaak in woningen gebruikt. Het toestel verleidt waarschijnlijk door zijn zeer lage aanschafkosten en zijn lage energieverbruik. Toch kunnen de dampen die de kachel afgeeft giftig zijn en ook het risico op ongevallen (met name brandwonden en intoxicatie) is groter. Bovendien werkt een petroleumkachel een hoge vochtigheidsgraad in de hand.

Het belang van ketelonderhoud

Om ervoor te zorgen dat uw verwarming lang meegaat, is het belangrijk dat u de staat van uw apparatuur steeds door een gekwalificeerde chauffagist laat controleren. Bijverwarming is trouwens enkel doeltreffend en zuinig als u de verwarmingselementen combineert met een ander verwarmingssysteem. Verwaarloos trouwens niet de periodieke controle van uw verwarmingsketel. Deze moet worden uitgevoerd door een professionele chauffagist die u kan bijstaan met advies en een kwalitatieve dienstverlening.

Dankzij een periodieke controle spoort u mogelijke afwijkingen meteen op en neemt u geen onnodige risico's. Ook het onderhoud van uw ketel moet regelmatig gebeuren om er zeker van te zijn dat uw verwarmingssysteem in goede staat verkeert.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto