Ajusto
dekvloer
25 jan. 2022

Hoe behandelt u correct een dekvloer?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

In oude huizen is het heel belangrijk om na verloop van tijd de dekvloer te behandelen. Zo zorgt u er niet alleen voor dat uw vloer er frisser uitziet, maar maakt u uw woning ook opnieuw stevig. Maar wat is dat nu precies, een dekvloer? Moet u bepaalde voorbereidingen treffen voor deze klus? Zo ja, welke? En welke technieken worden er gebruikt om dekvloeren te behandelen?

Wat is een dekvloer?

Een dekvloer wordt vaak verward met de vloerbedekking. Toch gaat het om twee verschillende zaken met elk een eigen functie. Een dekvloer is niet esthetisch, maar eerder structureel. Hij wordt aangebracht onder de vloerbedekking (tegels, parket of een tapijt) en draagt het gewicht van mensen en meubilair. Het zorgt ervoor dat een gebouw stabiel is en is bijgevolg essentieel. Parket en andere vloerbekledingen, daarentegen, zijn louter ter decoratie.

Er zijn twee soorten dekvloeren. U kunt kiezen voor een houten constructie die op balken wordt gespijkerd. Of u kunt kiezen voor een ijzerconstructie dat met beton wordt overgoten. In beide gevallen worden er balken gebruikt die de woning dragen. Het zijn vooral houten dekvloeren die moeten worden behandeld.

De renovatie van uw dekvloer voorbereiden

Een dekvloer wordt veelvuldig belast en dus is het niet meer dan normaal dat die in de loop van de jaren schade oploopt. U wacht dus beter niet te lang om deze constructie te behandelen of renoveren. Is het zover? Dan moet u eerst een aantal voorbereidingen treffen: u moet de schade aan de structuur in kaart brengen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de dekvloer is gemaakt, kan de schade anders zijn.

Bij een houten constructie zijn ongedierte en vochtigheid de belangrijkste problemen. In betonconstructies spreken we vooral van scheuren waarlangs water kan binnensijpelen dat de metalen wapening corrodeert. De achilleshiel van het stalen model is roest. Al deze problemen kunnen de structuur aantasten.

Vóór u aan de renovatie begint, is het bovendien belangrijk om de oorzaak van de schade te zoeken. Zo kan de dekvloer doeltreffend worden hersteld en dat voor lange termijn.

Welke technieken kunnen worden gebruikt om een dekvloer te renoveren?

Is uw dekvloer van hout gemaakt? Dan is de renovatietechniek afhankelijk van de staat van het hout en de gebruiksdoeleinden. Loopt u bijvoorbeeld vaak over de vloer, dan kunnen er niveauverschillen ontstaan. Onder de dekvloer moet dan een laag egalisatiemortel worden aangebracht om de ondergrond uit te vlakken en kleine gebreken op te vullen.

De verzakking kan echter zo groot zijn dat de structuur niet met eenvoudige herstelwerkzaamheden kan worden geëgaliseerd. Een droge dekvloer of een lichtgewichtplaat brengen dan soelaas. In tegenstelling tot een droge dekvloer van gewapend beton, dat zeer zwaar is, is een lichtgewichtplaat licht. Als het mogelijk is de oorspronkelijke structuur te behouden, verdient het de voorkeur om de verzakkingen te corrigeren met een lichtgewichtplaat.

Wilt u meer te weten komen over het behandelen of renoveren van uw dekvloer? Neem dan zeker contact op met een gekwalificeerde vakman. Aarzel niet om hem of haar om een gratis offerte te vragen om een precies idee te krijgen van de kosten.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto