Ajusto
nettoyer panneaux solaires
28 apr. 2022

Moet u uw zonnepanelen schoonmaken?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek blijkt dat het rendement van slecht onderhouden zonnepanelen met 3% tot 16% lager ligt. Wanneer u een centrale omvormer heeft, kan dit rendementsverlies zelfs oplopen tot 80%. Het is dus belangrijk om uw zonnepanelen goed te onderhouden. Hoe u dat doet, vertellen wij hier.

Wanneer moet u uw zonnepanelen schoonmaken?

Net zoals uw woning, hebben ook zonnepanelen baat bij een grondige lenteschoonmaak. Kijk in het voorjaar dus eens of er niet te veel dode bladeren, stof of zand op uw panelen liggen. Is dat wel het geval, dan is het tijd voor een stevige schoonmaakbeurt. Een andere manier om te weten of uw panelen moeten worden gereinigd, is regelmatig de elektriciteitsproductie te controleren. Als u merkt dat uw panelen minder elektriciteit opwekken, kan dat erop wijzen dat uw panelen vuil zijn.

Idealiter maakt u uw zonnepanelen één à twee keer per jaar schoon. Zo bent u er zeker van dat uw panelen zo optimaal mogelijk zonnestralen opvangen. Ook na een periode van zeer slecht weer, zoals sneeuw, is het aangeraden uw panelen schoon te maken.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Om uw zonnepanelen schoon te maken, heeft u een borstel nodig met een telescopische steel. Zo kunt u meestal bij de panelen zonder op het dak te klimmen (en risico’s te nemen). U heeft uiteraard ook water nodig en een zachte doek. Gebruik nooit materialen die krassen kunnen maken op het glas van de panelen.

Gebruik geen te hard water. Te veel kalk kan er namelijk voor zorgen dat er een witte laag op het oppervlak van de panelen achterblijft. Deze laag kan de zonnestralen dan tegenhouden, waardoor uw panelen niet optimaal werken.

Gebruik ook altijd lauw water om een thermische schok te vermijden. Gebruik nooit water onder druk, want de kracht is te hoog en kan uw panelen beschadigen.

Zet ten slotte nooit uw voeten op de panelen en ga er al zeker niet op lopen. Door uw gewicht kunnen er barsten ontstaan, die de efficiëntie van uw panelen sterk verminderen. U heeft geen chemicaliën nodig om de zonnepanelen te reinigen. Sterker zelfs, in het beste geval gebruikt u helemaal geen schoonmaakproducten. De bestanddelen erin kunnen namelijk schuren en uw panelen beschadigen. Water is meer dan voldoende, maar wilt u toch iets straffers, gebruikt u het beste een beetje vloeibare zeep.

Wat zijn de voordelen van goed onderhouden zonnepanelen?

Wanneer u uw zonnepanelen regelmatig onderhoudt, houdt u hun rendement hoog. Ze regelmatig schoonmaken is dus niet alleen een esthetische kwestie. Wanneer vuil zich sterk ophoopt, presteren uw panelen minder goed.

Om risico's te vermijden, schakelt u het best een professional in om uw zonnepanelen te reinigen. Hij beschikt over de juiste apparatuur om uw zonnepanelen grondig schoon te maken zonder ze te beschadigen of sporen achter te laten. Maar dat is niet het enige voordeel: wanneer een specialist aan uw zonnepanelen werkt, gaat hij ze niet alleen schoonmaken, maar controleert hij ook of ze goed werken. Hij spoort eventuele problemen op en legt u uit hoe u ervoor kunt zorgen dat uw systeem zo optimaal mogelijk werkt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto