Ajusto
energietransitie
04 okt. 2022

Wat is de energietransitie?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De energietransitie is een veelbesproken onderwerp in de media. Maar wat is de energietransitie en welke gevolgen heeft die voor ons?

De energietransitie en de gevolgen op het dagelijkse leven

Een energietransitie op internationaal niveau is belangrijk en wel om drie redenen:

  • We moeten de uitstoot van CO2 en broeikasgassen beperken. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor de opwarming van de Aarde.

  • We moeten het aantal fossiele brandstofbronnen beperken.

  • De energiefactuur voor huishoudens en bedrijven stijgt als gevolg van de hulpbronnen die steeds schaarser worden en de vraag die steeds groter wordt.

De energietransitie houdt een verschuiving van ons energiegebruik in naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar systeem. Dat impliceert veranderingen in de systemen voor productie, distributie en verbruik van energie. Om deze energietransitie vlot te laten verlopen, heeft de Belgische overheid een nationaal Energie- en Klimaatplan opgesteld.

Iedereen is betrokken bij deze overgang, zowel bedrijven als huishoudens. Als individuen kunnen we namelijk ook actie ondernemen om ons verbruik te verminderen. Maar hoe precies? We kunnen bijvoorbeeld onze woning isoleren of kiezen voor een efficiëntere verwarming die is aangepast aan onze levensstijl. Er zijn verschillende manieren om ons verbruik te beperken en tegelijk geld te besparen.

Geld besparen met de energietransitie

Uw woning goed isoleren is de eerste stap om uw energieverbruik te verminderen. Verwarming maakt tot 70% van het energieverbruik van een huishouden uit, en slechte isolatie kan de rekening al snel doen oplopen! U kunt uw dak, zolder, vloeren, muren of ramen isoleren. Voor elke situatie heeft u verschillende mogelijkheden.

U kunt er ook voor kiezen uw verwarmingssysteem te vervangen door een systeem dat minder energie verbruikt en dus zuiniger is. Maar wat is zuinige verwarming? Eerst kijkt u naar de kosten van het materiaal, de installatie en de prijs van de brandstof. Vervolgens houdt u rekening met uw behoeften (te verwarmen volume, verwacht comfort), de kwaliteit van uw isolatie en het rendement van uw systeem. Waar u uiteindelijk ook voor kiest - warmtepompen, nieuwe verwarmingsketels of pelletkachels – vraag zeker advies aan een professionele verwarmingsinstallateur. Hij kan u helpen bepalen welk systeem het meest geschikt is voor uw woning.

U kunt uw energierekening ook verlagen met een paar eenvoudige maatregelen: schakel uw elektrische apparaten uit in plaats van ze op stand-by te zetten, verlicht alleen gebruikte kamers, kies spaarlampen, enz. Een elektricien kan u helpen uw energieverbruik te optimaliseren, bijvoorbeeld door aanwezigheidsdetectoren of slimme thermostaten te installeren.

De keuze voor een elektrisch voertuig is ook een goed alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. En als u voor deze meer ecologische manier van reizen kiest, waarom installeert u dan thuis geen zonnepanelen om uw oplaadstation van energie te voorzien? Op die manier bent u volledig autonoom!

Financiële steun voor uw projecten

Als u wilt renoveren om uw energieverbruik te verminderen en investeren in hernieuwbare energie, zijn er gewestelijke subsidies om uw projecten te vergemakkelijken. U vindt alle nodige informatie op de websites van

Als u graag energie wilt besparen en deel wilt nemen aan de energietransitie, aarzel dan niet om een beroep te doen op een professional om u te helpen bij uw projecten.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto