Ajusto
dak
24 nov. 2021

Wat is het beste materiaal voor uw dak?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De keuze van een dak is een essentiële, onvermijdelijke stap bij de constructie van een huis of een gebouw. Er bestaan namelijk heel wat soorten dakbedekking. En al bent u vast al vertrouwd met de klassieke materialen, bestaan er ook meer recentere materialen die u misschien nog niet zo goed kent.

Dakpannen

Dakpannen zijn populaire dakbedekkingsmaterialen en dat hebben ze te danken aan hun eigenschappen en kenmerken. Dakpannen zijn namelijk duurzaam en sterk. Bovendien vindt u ze in veel verschillende vormen en kleuren. Dankzij de technologische vooruitgang zijn er momenteel verschillende soorten dakpannen op de markt. Zo bestaan er tegenwoordig dakpannen met zonnepanelen in, die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Het grote voordeel? Uw dak komt dankzij deze dakpannen niet vol te liggen met zonnepanelen. En u leeft de energienormen na. Wel zijn de dakpannen zwaar.

Leien

Dakleien zijn van hoge kwaliteit en zijn ook nog eens een plezier voor het oog. Ze zijn duurzaam en zorgen voor een goede warmte-isolatie. Wel kunnen leien gaan roesten wanneer het veel ijzererts bevat. Leien van hoge kwaliteit hebben een lager ijzergehalte en gaan langer mee.

Metalen dakbedekking

De meest courante metalen die als dakbedekking worden gebruikt, zijn zink, koper, lood en aluminium. Vooral zinken daken zijn erg populair. Metalen daken zijn waterdicht, maar staan ook bekend om hun duurzaamheid. Ze zijn licht en gemakkelijk te onderhouden. Wel moet u bij dit type dakbedekking extra aandacht besteden aan de akoestische isolatie. Metalen daken maken namelijk lawaai als het regent. Na een zeer lange gebruiksperiode kunnen de kleuren van deze daken ook verbleken als gevolg van de chemische eigenschappen van metalen.

Kunststof dakbedekking

Kunststof of synthetische daken zijn gemaakt van industrieel vervaardigde materialen. De bekendste materialen zijn ongetwijfeld roofing en EPDM. Roofing is gewoonlijk een combinatie van glasvezels, bitumen en granulaten. Qua afwerking heeft het trouwens erg veel gemeen met dakleien. Roofing kan bovendien aan alle dakstructuren worden aangepast. EPDM is een andere rubberen dakbedekking voor platte daken. Het is samengesteld uit ethyleen en propyleen. EPDM is ontworpen om hittebestendig te zijn. En dankzij zijn flexibele vorm, is de dakbedekking moeilijk te beschadigen. Ten slotte kan EPDM worden overgeschilderd wanneer het zijn kleur verliest. Hou er wel rekening mee dat kunststof of synthetische daken niet duurzaam zijn en vuur kunnen vatten.

Riet

Rieten daken zijn gemaakt van een combinatie van natuurlijke en plantaardige materialen, met als hoofdbestanddeel riet. Riet past goed bij de vormen van oude huizen. Het materiaal is natuurlijk, duurzaam en ecologisch en biedt een goede geluids- en warmte-isolatie. Wat de duurzaamheid betreft, kan riet tot 50 jaar worden gebruikt. Na verloop van tijd verliezen rieten daken wel hun dikte, waardoor er af en toe wat riet moet worden toegevoegd.

Hout

Hout is een essentieel materiaal in alle soorten constructies. Het oogt aangenaam en biedt een goede warmte- en geluidsisolatie. Houten daken zijn ofwel met dakpannen of dakspanen bedekt. Ze vergen veel onderhoud en zijn gevoelig voor ultraviolette stralen.

Het is aangeraden om een gratis offerte aan te vragen bij een gekwalificeerde vakman. Deze specialist is namelijk onontbeerlijk voor alle buitenwerkzaamheden die bij de plaatsing of renovatie van een dak komen kijken.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto