Ajusto
woningaudit
22 dec. 2022

Wat is een woningaudit in Wallonië?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een woningaudit (audit logement) in Wallonië helpt u om de staat van uw woning in kaart te brengen. De audit vertelt u welke renovaties nodig zijn om de energieprestaties te verbeteren en om daar de nodige subsidies voor aan te vragen. Zodra u het auditverslag ontvangt, komt u namelijk in aanmerking voor de huisvestingsubsidies (primes habitation) die het gewest heeft ingesteld om de kosten van de werken te verlagen.

Hoe werkt een woningaudit in Wallonië?

Zodra u een erkende auditor heeft gevonden en een afspraak met hem of haar heeft gemaakt, komt de auditor bij u langs. Met behulp van het officiële boekje van het gewest, bestudeert hij of zij uw woning en licht hij of zij de bevindingen toe. De auditor overhandigt u ook een verslag waarin hij of zij nauwkeurig beschrijft wat er moet gebeuren en wat het rendement is. Ten slotte legt hij of zij uit op welke premies u recht heeft om uw werken te financieren. Die premies variëren overigens naargelang uw gezinsinkomen. Zodra u over alle informatie beschikt, kunt u beslissen welke werken u wel of niet laat uitvoeren.

Wat is het doel van een woningaudit?

Wallonië telt heel wat oude woningen en gebouwen en dus hecht het gewest bijzondere aandacht aan hun renovatie. Als u eigenaar bent van een woning in het gewest, dan kan een woningaudit interessant zijn. De regeling focust namelijk op twee punten: de energieprestaties van woningen en hun gezondheid. Wat de gezondheid en veiligheid betreft, bent u beter beschermd tegen ongevallen als uw woning aan de normen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van vochtigheid in de muren en de stabiliteit van het gebouw. Op energiegebied dient de analyse van een vakman er vooral voor om elementen aan te wijzen die een negatieve invloed hebben op uw verbruik.

Kort gezegd, kan een woningaudit in Wallonië ervoor zorgen dat u veiliger leeft, dat uw gas- en elektriciteitskosten dalen en dat uw milieu-impact afneemt.

Hoeveel kost het?

De prijs van een woningaudit in Wallonië hangt af van de tarieven van de auditor die u kiest. Meestal ligt de prijs tussen de 1.000 en 2.000 euro. Het bedrag van de woningpremies dekt tot maximaal 70% van de eindafrekening.

Wanneer u de premie aanvraagt, is het belangrijk om de werken uit te voeren in de volgorde die de auditor heeft voorgesteld in zijn verslag. Vraag uw premies ook niet in één keer aan, maar vraag ze aan naarmate de werken vorderen. Als u te veel vrijheid neemt, bestaat de kans dat u geen premie krijgt.

Zodra uw audit is afgerond en u klaar bent om aan de werken te beginnen, staan onze specialisten voor u klaar. Of het nu gaat om het installeren van een nieuwe ketel, het aanleggen van vloerverwarming of het versterken van uw isolatie, de professionals in ons netwerk zijn gekwalificeerd voor al deze taken. Hun tussenkomst geeft u recht op de verschillende huisvestingpremies in Wallonië, dus aarzel niet om Ajusto in te schakelen voor al uw renovatiewerkzaamheden.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto