Ajusto
waterontharder
22 feb. 2021

Kunt u water drinken dat door een waterontharder is onthard?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Toegang tot drinkwater is essentieel voor onze gezondheid. In België is de situatie echter vrij kritiek door de zorgwekkende kwaliteit van het water. Als oplossing kiezen veel huishoudens voor een waterontharder. Maar is dit alternatief wel veilig? In dit artikel leggen we uit hoe een waterontharder werkt. Aarzel ook niet om advies te vragen aan een gekwalificeerde specialist.

Wat is een waterontharder?

Misschien wist u dit al, maar het meeste water van natuurlijke oorsprong zit boordevol calcium. De ene waterstroom bevat hierbij al wat meer kalk dan de andere. Wanneer het kalkgehalte lager is dan 15 °F, is het water zacht. Is het kalkgehalte daarentegen hoger dan 25 °F, dan is het water hard.

Ter informatie: één °F (Franse graad) komt overeen met een calciumconcentratie van 10 mg/l. Om te vermijden dat er zich te veel kalk aan uw toestellen vasthecht, is het aangeraden om een waterontharder te gebruiken. Dit is een apparaat dat op het waterleidingnet wordt aangesloten en dat de aanwezige kalk vermindert of elimineert.

Hoe werkt een waterontharder?

In het algemeen dient een waterontharder ervoor om alle sporen van magnesium en calcium uit onverwerkt water te verwijderen. Hoewel deze twee stoffen afzonderlijk goed zijn voor de gezondheid, creëren ze samen kalkaanslag wanneer ze in het water met elkaar versmelten.

Om dit te vermijden gaat een waterontharder ionen uitwisselen. De magnesium- en calciumionen worden eerst door een filter met kunsthars gevangen. Vervolgens geeft de filter natriumionen af, die het magnesium en het calcium vervangen. Dankzij dit uitwisselingsproces wordt uw water calciumarm en dat heeft heel wat positieve effecten: uw huid voelt minder droog en geïrriteerd aan, uw haar is minder droog en er blijven minder witte vlekken achter op uw vaatwerk en wasgoed.

Ook mag ook niet vergeten dat de opeenhoping van kalkaanslag in uw waterleidingen of in bepaalde delen van uw huishoudelijke apparaten vaak voor verstoppingen zorgt.

Zijn er risico's verbonden aan onthard water?

Onthard water, ook wel drinkwater genoemd, is zuiver en dus beter geschikt voor ons lichaam. Volgens onthardingsspecialisten bevat het water namelijk nauwelijks nog calcium of magnesium, maar behoudt het wel nog talloze andere belangrijke mineralen. Toch moet u bij onthard water met een aantal nadelen rekening houden.

Onthard water is zeer arm aan calcium en magnesium. Het water zelf is volkomen gezond, maar voor sommige personen is de consumptie ervan toch afgeraden. Denk aan mensen met een hoog calciumtekort. In dit geval doet onthard water het calciumtekort alleen maar toenemen, waardoor het risico op hypocalciëmie toeneemt.

Onthard water heeft ook een hoge natriumconcentratie, wat niet geschikt is voor mensen met een hoge bloeddruk, zoals baby's, zwangere vrouwen en mensen met hartaandoeningen.

Ten slotte is het belangrijk dat u uw waterontharder goed onderhoudt om ervoor te zorgen dat hij correct werkt. Doet u dat niet, dan kunnen microben zich zeer snel vermenigvuldigen. Om er zeker van te zijn dat het toestel goed werkt, is het aangeraden om een beroep te doen op een gekwalificeerde vakman. Hij kan uw waterontharder voor u komen controleren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto